latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:12 ⇒ 19:23 | Autor: RTRS

Polučasovni štrajk željezničara; Traže veće plate

Predstavnici šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri "Željeznicama Republike Srpske" održali su danas polučasovni štrajk upozorenja sa kojeg su poručili da žele povećanje plata za do 12 odsto u naredna tri mjeseca ili će, u suprotnom, pristupiti sindikalnim metodama borbe za ostvarivanje svojih radnih prava.
Štrajk radnika željeznica - Foto: RTRS
Štrajk radnika željeznicaFoto: RTRS

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je novinarima da su sindikalne organizacije nezadovoljne što Uprava nije ispoštavala prethodni dogovor da po osnovu stimulacije, aprilsku i naredne plate do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, uveća za do 12 odsto, umjesto čega je povećana majska plata i to za šest, osam i deset odsto.

- Mi smo usaglasili da stimulacija bude 12 odsto ko prima platu do 500 KM, a deset odsto za one koji primaju platu do 700 KM - rekao je Cvjetković i dodao da je od Uprave obaviješten da to navodno nije odobreno od Vlade Srpske.

Cvjetković ističe da su sindikati nezadovoljni što je pojedinim izvršnim službenicima plata povećana za 30 odsto.

Poručio je da su sindikati nezadovoljni dinamikom usaglašavanja oko izrade kolektivnog ugovora od kojeg se očekuje da sistematizacijom definiše potrebna radna mjesta u "Željeznicama".

- Ta radna mjesta treba da se nađu u tabelarnom dijelu kolektivnog ugovora i da se plate određuju prema koeficijentima i budu usaglašene sa sindikatima - naveo je Cvjetković. Napomenuo je da Uprava nema zakonsko uporište da određuje plate radnicima, a što primjenjuje, ističući da im sindikati zamjeraju što pojedini smijenjeni direktori "odu na bolovanje i zadržavaju plate".

- Od Uprave se traži da radi transparentno, da se koriste vlastiti kapaciteti u radu, a ne da se angažuju preduzeća i iz drugih zemalja - naveo je Cvjetković.

On je istakao da će naredne sedmice analizirati rezultate današnjeg štrajka upozorenja koji je održan tokom pauze - od 10.00 do 10.30 časova u svim čvorištima "Željeznica Srpske", kako ne bi bio ometan proces rada.

Cvjetković kaže da se štrajku nisu odazvale dvije sindikalne organizacije - Sindikat mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

Otpravnik vozova u stanici Doboj Mladen Katanić upozorio je da zbog niskih plata sve veći broj mladih i stručnih ljudi napušta ovu kompaniju, pa određene poslove neće imati ko da radi.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da je razočaran i iznenađen ponašanjem pojedinih sindikata u Željeznicama Republike Srpske, koji su održali štrajk upozorenja, zahtijevajući povećanje plata, te ocijenio da to nije stav svih zaposlenih već pojedinih sindikalnih lidera.