latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:20 ⇒ 10:31 | Autor: dnevni avaz

Kinezima posao od 200 miliona KM na Koridoru Pet Ce

Uprava Autputeva Federacije BiH odlučila je da će dvije kineske kompanije graditi najvredniju dionicu autoputa na Koridoru Pet Ce, Počitelj - Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 miliona maraka (100 miliona evra), saznaje Dnevni avaz.
Most Počitelj (Foto: Avaz) -
Most Počitelj (Foto: Avaz)

Najbolja ponuda

Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice poslale su kineske kompanije "China State Construction Engeering Company" i "Synohydro Power China", što su Autoputevi FBiH i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera.

Ovu dionicu autoputa finansira Evropska investiciona banka, koja je, kako je potvrđeno Avazu, konačno dala zeleno svjetlo za dodjelu ugovora i početak gradnje.

No, za razliku od prethodnih tendera, EIB je prvi put dao saglasnost za firme koje su predložile Autoputevi FBiH.

Prema informacijama Avaza, "China State Construction Engeering Company"  obavezao se da će dionicu puta sa obje strane mosta i čvor Počitelj završiti za 66,2 miliona eura, a "Synohydro Power China", most za 32,8 miliona evra.

Tri tendera

Na gradnju ove dionice autoputa čeka se već pet godina, a ranije je EIB dva puta poništavao tender. Ovog puta, poslali su svog konsultanta, koji je nadzirao kompletnu tendersku dokumentaciju i vodio sa Autoputevima FBiH cijeli posao.

Ranije su Autoputevi FBiH poslove dodjeljivale konzorciju Štrabaga i Evroasvalta.

Ko se žalio

Avaz saznaje da se austrijski Štrabag žalio na odluku Autoputeva FBiH. Ta je kompanija poslala ponudu za gradnju autoputa u iznosu od 80,7 miliona KM. Turski Cengiz poslao je ponudu od 79,3 miliona eura. Odluka o žalbi trebala bi biti poznata u narednih 15 dana, ali s obzirom na to da je EIB već dao saglasnost, teško da može bilo šta promijeniti.