latinica  ћирилица
07/06/2019 |  14:32 ⇒ 15:56 | Autor: sputniknews.com

Putin: Povjerenje u dolar je u opadanju, globalni trgovinski sistem je u krizi

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je povjerenje prema dolaru širom svijeta u opadanju, te da je neophodno revidirati njegovu ulogu, budući da je američka valuta postala instrument pritiska na cijeli svijet.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi)

Kako je rekao, velika greška Amerikanaca jeste što su sami sebi uništili svu prednost koju su stekli još od osnivanja aktuelnog finansijskog Bretonvudskog sistema.

- Taj sistem je formiran još prije 75 godina. Potom je usaglašen i Јamajski valutni sistem, koji je dodatno potvrdio prioritet dolara u odnosu na druge svjetske valute. Međutim, tada nije riješen glavni problem, a to je da se postigne balans valutnih odnosa. U međuvremenu su se pojavili novi ekonomski centri, porasla je uloga regionalnih valuta i promijenio se balans snaga i interesa - ukazao je.

Putin je takođe rekao da je uprkos rastu globalne ekonomije, aktuelni model međunarodnih trgovinskih odnosa u krizi.

- Formalno, u posljednje vrijeme rast globalne ekonomije propraćen je pozitivnim ciframa. Od 2011. do 2018. godine zabilježen je konstantan rast ekonomije od oko 2,8 odsto. Međutim, prema našem mišljenju, a to misle i drugi svjetski lideri, potrebno je otvoreno priznati da je model ekonomskih odnosa u krizi - upozorio je.

Ruski predsjednik je rekao da se problemi gomilaju već nekoliko desetina godina, te da su oni postali daleko ozbiljniji i veći nego ikada do sada.

Putin je rekao i da je globalna trgovina prestala da bude bezuslovni pokretač svjetske ekonomije — izbili su trgovinski ratovi, a protekcionizam je sve prisutniji.

Pozivajući se na podatke Svjetske banke i MMF-a, Putin je ocijenio da je do krize 2008. i 2009. godine odnos svjetske trgovine i globalnog bruto društvenog proizvoda bio u stalnom porastu. Međutim, danas to nije slučaj.

- To je činjenica, tog rasta više nema. Nakon 2008. godine te brojke nikada više nisu ponovljene - konstatovao je Putin.

Ruski predsjednik je takođe rekao i da je monopolizacija novog tehnološkog talasa glavni izvor nestabilnosti u svijetu. Kako je pojasnio, postoji namjera da se pristup novim tehnologijama ograniči, da samo odabrani imaju priliku da je koriste, što i stvara globalnu nejednakost.

- U toku je pokušaj da se stvore dva svijeta, a procjep između njih je sve veći. Dok jedni imaju pristup najnovijim sistemima obrazovanja, zdravstva, kao i najnovijim tehnologijama, drugi to nemaju, a šansa da se te zemlje izvuku iz siromaštva je sve manja - ukazao je.

Kao primjer je naveo i da preko 800 miliona ljudi na svijetu nemaju pristup pijaćoj vodi, što je oko 11 odsto ukupnog stanovništva. - Sistem koji se bude zasnivao na nepravdi, nikada neće biti stabilan - zaključio je.