latinica  ћирилица
07/06/2019 |  15:19 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Cvijanović: Veoma važno što i Srpska ima svoje mjesto na Ekonomskom forumu (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da je ovogodišnji Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu u znaku saradnje dvije velike svjetske sile Rusije i Kine, ali i saradnje sa evropskim zemljama i koncepta regionalne i globalne saradnje kroz integrisanje naučnih, privrednih, ekoloških, tehnolških i drugih funkcija među državama s ciljem ostvarivanja održivog razvoja.
Željka Cvijanović - Foto: Twitter
Željka CvijanovićFoto: Twitter

- Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu pokazuje sposobnost Rusije da okupi važne političke ličnosti, kao i da se na ovom prestižnom događaju, koji okuplja predstavnike biznisa na globalnom planu, razmotre najvažniji ekonomski izazovi, ali i ukaže na buduće pravce razvoja - istakla je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Cvijanovićeva je ukazala da je veoma važno što i za Republiku Srpsku ima mjesta na ovakvim događajima.

- Pored učešća na samom Forumu, imamo priliku da razgovaramo i sa ruskim kompanijama koje su važne za realizaciju projekata u Republici Srpskoj kakav je projekat gasifikacije koji dogovaramo sa Gaspromom. Zainteresovani smo i za saradnju u oblasti digitalizacije i na tom planu uspostavljamo određene kontakte, a to je jedna od najčešćih tema na svakom događaju koji se bavi razvojem - istakla je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

S druge strane, kaže ona, svako ko danas namjerava realizovati velike projekte, računa na Kinu kao velikog investitora.

Predsjednica Republike Srpske i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Foto: RTRS

Oni prisustvuju i na današnjoj plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma, na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Foto: RTRS

Plenarna sjednica je centralni događaj Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, na kojem i ove godine učestvuju brojni šefovi država, kao i više od 200 lidera vodećih svjetskih kompanija.

Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske trebalo bi danas da se sastane sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Povezane vijesti:

Cvijanovićeva i Dodik obišli štandove učesnika Foruma