latinica  ћирилица
07/06/2019 |  16:13 ⇒ 22:50 | Autor: RTRS

Tegeltija pisao ambasadorima: Incko prekoračio ovlašćenja

Navodna afera koja se danima bezuspješno "pakuje" predsjedniku VSTS-a BiH Milanu Tegeltiji dobila je novu dimenziju.

Saopštenjima i pismima u ocjenu slučaja uključio se visoki predstavnik, OEBS, ambasade vodećih zemalja članica PIK-a i svi traže ponovno utvrđivanje Tegeltijine odgovornosti. Јedino je ruska ambasada ocijenila to kao pritisak i potkopavanje ugleda nosilaca pravosudnih institucija u BiH. Čini se, pritisci su urodili plodom jer je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a podnijela žalbu na odluku Prvostepene komisije u postupku protiv Tegeltije.

Priznanje inspektora SIPA Marka Pandže da je bez ičijeg znanja uzimao novac nije stavilo tačku na slučaj "Tegeltija". Visoki predstavnik zatražio je da se ponovo ispita Tegeltijina navodna odgovornost i neprimjereno ponašanje. Na pritiske iz OHR-a Milan Tegeltija je odgovorio otvorenim pismom ambasadorima zemalja članica PIK-a, ističući da je prvostepenom odlukom disciplinske komisije VSTS-a BiH, odbačena tužba protiv njega u zakonom propisanoj proceduri.

- Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumijeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH - naveo je Tegeltija u pismu.

Tegeltijin advokat Asim Crnalić kaže da mu je žao što pravni stručnjaci visokog predstavnika nisu dobro proučili ovaj slučaj.

- Postupak odgovornosti predsjednika VSTS je drugačije regulisan nego članova Savjeta koji obavljaju sudsku ili tužilačku funkciju. Tegeltija ima pravo kao i svaki građanin BiH na postupak u normalnim uslovima, bez ikakvog vanjskog miješanja. Nažalost, ovdje je prisutno miješenja i visokog predstavnika i ambasada - kaže Crnalić.

Umjesto da podrže nezavisniost pravosudnih institucija u BiH, OHR se odlučio za neprimjereni pritisak i bahato miješanja u njihov rad te nametanja vlastitog viđenja riješenja situacije, poručili su iz ruske ambasade u BiH.

- Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav. Miješanje u rad pravosudnih organa u BiH je neprihvatljivo - piše u odgovoru ambasade Ruske Federacije u BiH.

Tako, pak, ne misle u ambasadama SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije. Traže temeljinu istragu o navodno neprimjerenom ponašanju ili korupciji i ne haju za odluku prvostepene komisije Disciplinske komisije koja nije utvrdila odgovornost Milana Tegeltije.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac nema dilemu da je Kancelarija visokog predstavnika odavno izašla iz svog mandata u korist bošnjačke strane.

- Vidljivo je da bošnjačka struktura ne odustaje od toga da ima primat nad kontrolom pravosuđa na nivou BiH i vidljivo je da pomoć traži od visokog predstavnika koji, po ko zna koji put, izlazi iz svog mandata - smatra Košarac.

Potpredsjednica VSTS-a BiH Ružica Јukić u izjavi za RTRS ocjenila je nečuvenim miješanjem visokog predstavnika u rad pravosuđa. Pita ga zašto tako nije reagovao kada su pojedinci iz izvršne i zakonodavne vlasti, a nije ih imenovala, napadali ustavni poredak BiH. I poziva ga da javnosti objasni šta znači "staklena" ili "gluva" soba za nosioce pravosudnih funkcija? Šta su od njih tražilo u vezi sudskih postupaka i šta su sve morali da skinu sa sebe u toj sobi a ne da se direktno miješa u rad Disciplinske komisije VSTS-a?