latinica  ћирилица
07/06/2019 |  18:10 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Prvo kolektivni ugovor pa povećanje plata u Željeznicama

Šest od osam sindikalnih organizacija u Željeznicama Srpske, održalo je polučasovni štrajk upozorenja, jer sa Upravom nije postignut dogovor o zahtjevima za povećanje plata. Istaknuto je da više od 50 odsto zaposlenih u Željeznicama prima najnižu platu i da najavljena mjesečna stimulacija uz platu, nije dobar način za poboljšanje položaja radnika. Resorni ministar Neđo Trninić poručuje da povećanja plata neće biti do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Јutros od 10.00 časova vozovi su na pola sata zaustavljeni u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu, Doboju, Zvorniku i Brčkom. Sindikalci su ponovili zahtjeve koji su upućeni upravi preduzeća - osnovni je povećanje plata, koje nisu povećavane 11 godina.

- Vrijeme je da shvati da radnik mora biti plaćen da bi bio efikasan. Da bi bio sposoban da radi, mora da ima dobru platu i da ima od čega da živi i izdržava svoju porodicu - ističe Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti.

Uprava Željeznica Republike Srpske juče je donijela odluku da radnicima uz platu za maj isplati i stimulaciju. Sindikalci, ipak, smatraju da ovo nije pravi način da se poboljša položaj radnika. Kolektivni ugovor, koji bi mogao obezbijediti bolja prava radnika, kažu, još nije na pomolu.

- Priča oko kolektivnog ugovora romijenila se otkako je došao gospodin Ilinčić. Mi nismo zadovoljni jer nema konkretnih pomaka - kaže Јelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske.

Podršku u borbi, željezničari su dobili od Konfederacije sindikata koji su, kažu, spremni da, ako bude trebalo, protestima zaustave čitavu Republiku Srpsku.

- Umjesto da danas ovdje tražimo povećanje plate za 200 do 300 KM, mi moramo da protestujemo zato što su se uprava i Vlada oglušili o zahtjev da to povećanje bude 50 KM - kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Srpske.

Reagovao je i resorni ministar koji je razočaran i iznenađen ponašanjem pojedinih sindikata u Željeznicama Republike Srpske. Ocijenio je da to nije stav svih zaposlenih, već pojedinih sindikalnih lidera koji, kako kaže, na taj način pokušavaju da sačuvaju svoje pozicije.

- Povećanja plata neće biti dok ne bude potpisan kolektivni ugovor. Ovo sada je stimulativni dio, proistekao iz dobrih rezultata u proteklom periodu - naglašava Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

U Upravi Željeznica danas nisu željeli da se oglašavaju. U jučerašnjem saopštenju za medije pozvali su sindikate i radnike da u narednom periodu budu konstruktivni partneri, radi očuvanja i unapređenja Željeznice Srpske. Današnjem štrajku nisu se odazvali Sindikat mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.