latinica  ћирилица
07/06/2019 |  19:08 ⇒ 08/06/2019 | 09:24 | Autor: RTRS

Cvijanović za RTRS: Važno prisustvo u Sankt Peterburgu

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, izjavila je za RTRS da je ovogodišnji forum u znaku saradnje dvije velike svjetske sile - Rusije i Kine, ali i saradnje sa evropskim zemljama. Cvijanovićeva ukazuje i da je veoma važno što i za Republiku Srpsku ima mjesta na ovakvim događajima.

Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska učešćem na Ekonomskom forumu, koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika, još jednom pokazala svoju vidljivost na međunarodnom planu. Predsjednica Srpske je istakla značaj direktnih kontakata i sa predstavnicima ruskih kompanija koje su važne za realizaciju projekata u Srpskoj.

- Dobro je da smo dio te priče. Naravno, razmišljamo na praktičan i na pragmatičan način i osim vidljivosti, važno je šta možete da uradite za svoju zemlju. Mi se bavimo konkretnim stvarima, kao što je gasifikacija i projekti digitalizacije o kojima smo pričali sa partnerima iz Rusije i Kine - rekla je ona.

Cvijanovićeva je navela da će najkonkretniji oblik saradnje donijeti potpisana Mapa puta sa Sankt Peterburgom. Ovaj dokument prati i Akcioni plan koji precizno definiše nosioce planiranih aktivnosti i rokove njihove realizacije.

- Imam puno povjerenje da će ovo dobro funkcionisati. Napravili smo odličnu osnovu za saradnju u oblasti obrazovanja, zdravstva, a tu je usavršavanje naših kadrova, saradnja u vezi sa farmaceutskim proizvodima, gdje je bilo barijera na bh. nivou, koje želimo da otklonimo - rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva smatra da bi priča o zajedničkoj turističkoj industriji trebalo da "vuče" i priču o direktnoj avio-liniji o kojoj je ranije razgovarano.

Govoreći o plenarnoj sjednici na kojoj su govorili lideri Rusije i Kine, Cvijanovićeva je istakla da je poruka Foruma da države same ne mogu postići uspjeh, već moraju biti uključene u globalna kretanja.

- Mislim da je jedna od važnih poruka i to da vidimo šta zajedno možemo uraditi, kako da se okupimo, kako da uskladimo ono što su naši interesi i da uvežemo naša znanja, te da stalno radimo na reformi poslovnog okruženja - navela je ona.

To što se tokom Ekonomskog foruma, paralelno održavaju poslovni forumi evropskih država direktno sa Rusijom, predsjednica Srpske tumači na dva načina - kao pokušaj da se umanje efekti loših političkih odluka ili da novac ne poznaje sankcije.

- Učešće predstavnika Ujedinjenih nacija koji su bili prisutni na raznih panelima, pokazuje, takođe, da je Rusija dio jednog globalnog plana i da se, bez obzira na sankcije, ništa ne može planirati na planeti, ni u političkom, ni u ekonomskom smislu, ako ne uvažavate Rusiju i Kinu - smatra Cvijanovićeva.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu pokazuje sposobnost Rusije da okupi važne političke ličnosti, kao i da se na ovom prestižnom događaju, koji okuplja predstavnike biznisa na globalnom planu, razmotre najvažniji ekonomski izazovi, ali i ukaže na buduće pravce razvoja, zaključuje Cvijanovićeva.