latinica  ћирилица
07/06/2019 |  21:54 | Autor: SRNA

Šarec: U susjedstvu se budi fašizam i nacizam

Slovenački premijer Marjan Šarec upozorio je danas da se u susjedstvu opet bude fašizam i nacizam, povodom objavljivanja istorijskih karata u Italiji i Mađarskoj na kojima su dijelovi Slovenije prikazani kao dio tih država.

- Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu. Opet se crtaju geografske karte i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenačke manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava - rekao je Šarec u Brestanici.

On je naveo da Slovenija želi da živi u dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima sa svima u svijetu, prenose slovenački mediji.

- Ne smijemo ćutati kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje - naveo je Šarec.

Slovenija je ranije danas osudila kao provokaciju istorijsku geografsku kartu Mađarske koja uključuje i veliki dio slovenačke teritorije, a koju je na "Tviteru" objavio Kabinet za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade.

Na karti je u okviru "Velike Mađarske" i slovenačko Prekomurje, koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora, sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata, pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.