latinica  ћирилица
08/06/2019 |  08:23 ⇒ 08:24 | Autor: SRNA

Sokolac: Prenos moštiju sveštenomučenika

U crkvu Svetog proroka Ilije na Sokocu danas će, po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, biti prenesene mošti Sveštenomučenika Velimira Mijatovića iz sela Zakomo kod Rogatice.
Mitropolit Hrizostom služi liturgiju, Crkva Svetog proroka Ilije Sokolac - Foto: SRNA
Mitropolit Hrizostom služi liturgiju, Crkva Svetog proroka Ilije SokolacFoto: SRNA

Doček moštiju planiran je u 14.00 časova u porti hrama Svetog proroka Ilije na Sokocu, kojem će prisustvovati i mitropolit Hrizostom, rekao je protojerej-stavrofor Ilija Čupić, starješina Crkvene opštine Sokolac.

On je naveo da je u maju 2005. godine Sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio za sveštenomučenika Velimira Mijatovića, kojeg su u martu 1945. godine ubili partizani.

Sveštenomučenik Velimir Mijatović rođen 1901. godine na Sokocu. Po završetku Bogoslovije u Sarajevu, Mijatovića je 1923. godine za sveštenika rukopoložio mitropolit Petar /Zimonjić/. Svešteniku Mijatoviću je tada dodijeljna Parohija glasinačko-košutička i prva rogatička, odakle su ga početkom Drugog svjetskog rata ustaše protjerale za Srbiju.

Prema riječima prote Čupića, po povratku na ratom opustošenu Parohiju glasinačko-košutičku, sveštenika Mijatovića i njegovog đaka Miloša Ćosovića ubila je, bez ikakvog povoda, patrola Sandžačke patizanske brigade u martu 1945. godine u selu Zakomo kod Rogatice, gdje su ga vjerni seljani i sahranili.

Iz Crkvene opštine Sokolac, koja je organizator prenošenja moštiju sveštenomučenika Velimira Mijatovića pozivaju vjerni narod ovog kraja da prisustvuje ovom istorijskom događaju.