latinica  ћирилица
08/06/2019 |  08:43 ⇒ 09:27 | Autor: TANЈUG

Priština planira rušenje Sabornog hrama Hrista Spasa!?

Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mjestu podignu tzv. muzej genocida, piše Kurir, prenosi Tanjug.
Podmetnut požar u hramu Hrista Spasa u Prištini - Foto: TANЈUG
Podmetnut požar u hramu Hrista Spasa u PrištiniFoto: TANЈUG

List navodi da je "ovaj sramni prijedlog stigao od predsjednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramusa", ali da, kako saznaje od dobro obavještenog izvora, iza njega u stvari stoje kosovski zvaničnici Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Kurir podsjeća da je hram od 1999. godine mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, 2016. je zapaljen i potom pretvoren u javni toalet i smetlište.

Podsjeća se takođe i da univerzitet u Prištini nije uspio da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Iz kabineta patrijarha srpskog Irineja za list je rečeno da je riječ "o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno".

Eparhija raško-prizrenska planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC. Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i vjerske slobode, ističu u kabinetu srpskog patrijarha.