latinica  ћирилица
08/06/2019 |  09:56 | Autor: SRNA

Savjet bezbjednosti da jasno osudi nasilje prištinskih institucija

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da od predstojeće sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji očekuje da jasno osudi nasilje prištinskih institucija u prethodnom periodu, posebno prilikom posljednjeg upada na sjever Kosova.
Igor Simić - Foto: TANЈUG
Igor SimićFoto: TANЈUG

Simić je izrazio uvjerenje da će sa te sjednice biti poslata jasna poruka da je nasilje apsolutno nedopustivo i neprihvatljivo za rješavanje otvorenih političkih problema.

- Ono što je činjenica je da su se u Prištini previše osilili - rekao je Simić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, to najbolje potvrđuje čak i napad na pripadnike UNMIK na KiM.

Simić je povodom rekonstrukcije pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, koju Priština prikazuje kao rimokatoličku, istakao da je riječ o namjeri da se otme kulturni identitet, falsifikuje istorija i da se nakon protjerivanja 240.000 Srba sa Kosova i Metohije od 1999. godine još jednom izbrišu tragovi postojanja srpskog naroda.

- Ono što u Srpskoj listi, pored osude ovakvog ponašanja, izaziva zabrinutost je da, prema informacijama koje imamo, ovaj projekat izaziva ambasada Njemačke u Prištini. I mi duboko vjerujemo i apelujemo da prestanu, jer su očigledno bili izmanipulisani od prištinskih institucija - rekao je Simić.