latinica  ћирилица
08/06/2019 |  10:06 | Autor: SRNA

Neizvjesno da li će biti sastanka u Parizu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati telefonom o Kosovu i Metohiji i pripremama za sastanak u Parizu, ali da je pitanje da li će do tog sastanka uopšte doći.
Ivica Dačić (foto: MSP Srbije) -
Ivica Dačić (foto: MSP Srbije)

- Sastanka neće ni biti, ukoliko nema šanse da dođe do nekog popravljanja stanja, odnosno ako nema šanse da se ukinu takse - rekao je Dačić, ističući da će Srbija nastaviti dijalog onog trenutka kada prištinske vlasti ukinu takse.

On kaže da francuski predsjednik Emanuel Makron i Merkelova, ali ni Srbija, neće dozvoliti da ih premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj vuče za nos.

- Mi smo spremni na kompromis, hoćemo dogovor. Ako druga strana to ne želi, mi ne možemo da idemo protiv nacionalnih i državnih interesa - rekao je Dačić.

On je naveo da će redovna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji proći u ponedjeljak, 10. juna u sjenci intervencije specijalnih policijskih snaga na sjeveru KiM, hapšenja i povređivanja dva pripadnika UNMIK-a.

- To će svakako izazvati polemiku među članovima Savjeta bezbjednosti UN -rekao je Dačić na konferenciji za novinare, poslije sastanka sa šefom diplomatije Јužne Koreje Gang Gjong-hva.

On je podsjetio da se na dan sjednice, 10. juna, navršava 20 godina od donošenja Rezolucije 1244.

- Ovo je dobra prilika da se pogleda kakvi su problemi i šta je postignuto, ali i dalje postoje veliki, bezbjednosni problemi. Srbija će izraziti želju za kompromisom - rekao je Dačić.