latinica  ћирилица
08/06/2019 |  16:46 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Srpska dobija prvi vjetropark

U Nevesinju je danas, u prisustvu ministra Petra Đokića, predstavljen dinamički plan izgradnje vjetroparka "Grebak", prvog u Republici Srpskoj. Koncesija za izgradnju vjetroelektrane, snage 50 megavata, potpisana je sa investitorom iz Njemačke, prije dva mjeseca.
Vjetropark - Foto: RTRS
VjetroparkFoto: RTRS

Nevesinje je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je prepoznala potencijal vjetra i u kojoj će se graditi prva vjetroelektrana.

Ovo je snažan iskorak ka novom izvoru energije, a cijeli projekat ima podršku Vlade, rekao je ministar Đokić.

- Izgradnja ove vjetroelektrane donosi novo znanje, koga nismo do sada imali. Ona mijenja mentalitet ljudi koji će živjeti u ovom području - kaže Đokić.

Ova godina rezervisana je za pribavljanje preostale tehničke dokumentacije, a prvi radovi očekuju se naredne godine.

Biće uključene domaće firme koje budu imale reference za gradnju. Planirano je podizanje četrnaest vjetroturbina.

Termin-plan je u skladu sa uslovima koncesije.

- Planiramo da će projekat biti završen 2021. godine, šest mjeseci ranije u odnosu na predviđeno. Invesitor iz Njemačke, obezbijediće finansijska sredstva, jer je, poslije višegodišnjeg ispitivanja, prepoznao mogućnost vjetroenergije. Imali su snažnu političku podršku iz Srpske - ističe Miračem Čampara, izvršni dirtektor VE "Grebak".

Erik Projsla, investitor iz Hamburga povtrdio je da su prepoznate mogućnosti vjetroenergije, a kako kaže, da nisu, danas ne bi bili tu gdje jesu. Projsla tvrdi da mnogo toga zavisi i od cijene koja se može ostvariti na tržištu.

Plasman struje zavisiće od tržišta, a zavisno od potrebe, određene količine biće isporučivane i u domaći sistem.

Energetika je jedan od strateških ciljeva opštine Nevesinje, kojoj će pripadati znatna sredstva od naknada.

- Mi smo se od samog početka uključili na konkretan način u pripremanje koncesije, pribavljanje dokumentacije i eksproprijaciju zemljišta za izgradnju - rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Godišnja proizvodnja VE "Grebak", za koju će isporučilac opreme biti iz Danske, iznosiće oko 130 gigavatčasova struje.

Ministar Đokić rekao je da će koncesija za vjetroelektranu "Trusina", takođe na području Nevesinja, uskoro biti potpisana sa Elektroprivredom Republike Srpske.