latinica  ћирилица
08/06/2019 |  17:08 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Vremenski uslovi odgodili berbu domaće lubenice

Domaće lubenice ove godine kasniće na tržište skoro mjesec dana, zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Kašnjenje u berbi proizvođačima donosi gubitke. Rana proizvodnja je najisplativija, konkurencija mala, a cijena znatno veća u odnosu na ljetni period kada se zbog velike ponude često prodaje ispod linije rentabilnosti.

Da su vremenski uslovi bili povoljni Miloš Stevanović iz Velike Obarske , za nekoliko dana ubrao bi prvi rod lubenice za tržište.Tako je bilo prošle godine. Međutim, zbog čestih kiša i nedovoljno sunca, sada prvu berbu očekuje tek sredinom jula.

- I prošle godine su padale kiše u junskom periodu, ali je sunca bilo, padne kiša pa preovladava sunce. Ovo je period kada sunce treba 14 sati dnevno - kaže Stevanović.

Proizvodnja lubenice je najskuplja u okviru povrtarstva. Po hektaru se uloži najmanje 10 hiljada maraka, kaže Stevanović. Zasadio je pet hektara lubenice i računao na prinos od 80 -100 tona po hektaru. Međutim, kako je godina počela teško će ispuniti plan.

Ovih dana Slađan Barbulić sklanja folije sa zasada lubenice , jer vriježe su prerasle tunele koji su ih štitili od niskih temperatura i kiše. Nada se da će jun donijeti tople dane i spasiti rod.

- Potrebno je samo sunca, mnogo sunca, dugo je bio pod najlonom - ističe Barbulić.

Visoke temperature i velika vlaga u zemljištu pogoduju razvoju biljnih bolesti, upozoravaju agronomi. Ako se usjevi adekvatno ne zaštite, ne može se računati na dobar prinos.

Da bi u ovoj proizvodnji ostvarili zaradu, poljoprivrednici bi trebalo da uberu 10 tona lubenice po dunumu i prodaju po minimalnoj prosječnoj cijeni od 30 pfeniga po kilogramu. S obzirom na početak godine, očekivanu zaradu teško će ostvariti.