latinica  ћирилица
09/06/2019 |  13:01 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Đukanović ateista koji stvara crkvu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohiji rekao je da je zapanjen izjavom crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da će "raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve", te ocijenio da je to prvi put u istoriji da "ateista stvara crkvu".
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

- Јa sam bio zapanjen ovim što sam čuo od predsjednika Crne Gore, čovjeka koji je nasljednik komunističke vlasti i koji se javno deklariše kao ateista - rekao je mitropolit Amfilohije za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, Đukanović prigovara kako neće da se crkva miješa u politiku, a pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu.

- To je prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu - rekao je mitropolit Amfilohije.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infrastrukturu Velike Srbije u Crnoj Gori i poručio da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve, svidjelo se to nekome ili ne.

On je naveo kako neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod, kako je rekao, diktatom jedne vjerske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti, jer ne može da shvati da je to vrijeme odavno prošlo.