latinica  ћирилица
09/06/2019 |  14:09 | Autor: SRNA

Vulin: Kumanovski sporazum nije donio mir

Kumanovski sporazum, u kome nema kapitulacije, predaje oružja i ljudi, ali ni ostanka srpskih snaga i ustavnog poretka na Kosovu i Metohiji, prekinuo je rat, ali nije donio mir, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom 20 godina od potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je rekao da su vojska i narod upornim otporom izborili najviše što se moglo i da su bombardovanje i pokušaji kopnenog ulaska na planini Paštrik trajali do samog potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma.

On je istakao da je nakon ulaska međunarodne zajednice na Kosovo i Metohiju protjerano 250.000 Srba, Goranaca, Bošnjaka, Roma, Aškalija i ubijeno više od 1.000 ljudi, prenose beogradski mediji. 

- Šiptarski teroristi su nastavili sa etničkim čišćenjem i zločinima za koje niko nije odgovarao, a rat koji Srbi nisu ničim izazvali i opravdali, završio se priznanjem da međunarodno pravo nema više nikakvu vrijednost i važnost - istakao je Vulin.

On je poručio da je Srbija ponosna na svoj narod i one koji su je branili u tim vremenima i neće prihvatiti nametanje krivice za zločine koji su počinjeni nad njom.

Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova i označio je kraj NATO bombardovanja SR Јugoslavije. Dan kasnije usvojena je Rezolucija 1244 u Savjetu bezbjednosti UN.