latinica  ћирилица
09/06/2019 |  15:55 ⇒ 10/06/2019 | 08:52 | Autor: RTRS

U Savjetu ministara i duple plate!

Ministarima u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu u zavisnosti od staža, te naknada za prevoz i odvojeni život, mjesečno se isplaćuje oko 5.000 KM. Pojedini solidne iznose uzimaju i po osnovu mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zajednička administrativna komisija Parlamentarne skupštine BiH pobrinula se na kraju mandata, u novembru prošle godine, da donese odluku o načinu obračuna plata i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata.

Tako su u skladu s tom odlukom, ali i poslovnicima o radu oba doma PS BiH osigurana prava da od dana polaganja zakletve poslanički paušal naplate među ostalim i Dragan Mektić, Mirko Šarović i Edita Đapo u iznosu od 3.465 KM, kao i Marina Pendeš kojoj je isplaćeno 1.427 KM.

Zanimljivo je što su se svojih paušala odrekli Denis Zvizdić i Adil Osmanović.

- Imamo platu koja nije mala i koja je predmet kritika mnogih, pa i novinara - kaže Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, upitao je da li je u redu da izvršioci vlasti na novou BiH primaju platu između 5.000 i 6.000 hiljada KM, a da pri tome ništa ne rade. Kako kaže, očigledno je da nekima nisu važni interesi građana BiH.

Briga za njihovu sudbinu, građane nije ganula, naprotiv. Narod je prezadužen, a samo sretniji mogu da se zadužuju kod banaka pet do šest hiljada KM, koje ministri naplate za jedan mjesec.

Građanima je jasno da je politika u BiH postala najunosniji biznis.

Bivši član CIK-a Vehid Šehić i upozorava da bi njihov položaj trebao biti u žiži interesovanja bh. vlasti.

- Apsolutno je neprihvatljivo da se na takav način razmišlja o diobi vlasti na zakonodavnu i izvršnu. Zato bi trebalo nešto mijenjati u Izbornom zakonu i onemogućiti da istovremeno budete i poslanik i ministar. Hrvatska je to rješila, ali BiH je takva država da je kod mnogih bavljenje politikom čisti interes - rekao je Vehid Šehić, bivši član CIK-a i aktivista NVO.

Plate sigurne, mišljenje javnog mjenja po strani, osim pred izbore.

No, ruku na srce neko je i Mektiću, Šaroviću i sličnim omogućio da nakon ministarskog osiguraju poslanički mandat, pa da mjesecima uživaju prava po dva osnova.

Tako, bez srama mjesečno, a sve u skladu sa zakonom ministri-poslanici inkasiraju blizu 6.000 KM.