latinica  ћирилица
09/06/2019 |  21:11 ⇒ 21:40 | Autor: SRNA

Moldaviji slijede vanredni izbori, EU poziva na uzdržanost

Politička kriza u Moldaviji je eskalirala postavljenjem privremenog predsjednika Pavela Filipa koji je najavio raspuštanje parlamenta i raspisao vanredne izbore za 6. septembar.

Potez je uslijedio nakon što su proruski socijalisti predsjednika Igora Dodona i blok Akum, koji podržava EU, formirali novu koalicionu vladu, koju je podržao Brisel.

Stranka odlazećeg premijera Pavela Filipa saopštila je da je ovaj sporazum nezakonit.

Ustavni sud je nakon toga postavio Filipa za privremenog predsjednika i razriješio dužnosti Dodona, jer je odbio da raspusti parlament, javlja Bi-Bi-Si.

Sa druge strane, parlament je odbio nalog o raspuštanju, uz obrazloženje da su državne institucije "pod opsadom".

Sve su veće bojazni da bi produžena politička kriza mogla da vodi nasilnim sukobima na ulicama.

Moldavija, bivša sovjetska republika, nalazi se između Rumunije i Ukrajine i jedna je od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Mogerini i Han pozivaju na smirenost

Šefica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Јohanes Han pozvali su na smirenost i uzdržanost povodom najnovijih političkih dešavanja u Moldaviji.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je Evropska unija spremna da radi sa demokratskom i legitimnom vladom, a na osnovu uzajamne posvećenosti reformama i osnovnim principima sadržanim u Sporazumu o pridruživanju.

- Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane stub našeg odnosa. To je u prvom redu ono što građani Republike Moldavije očekuju i zaslužuju - navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu EU.

Kako se dodaje, dijalog između demokratski izabranih predstavnika mora da ostane ključ za pronalaženje rješenja trenutne političke krize.