latinica  ћирилица
10/06/2019 |  07:52 ⇒ 09:59 | Autor: sputniknews.com

Rusija stavlja na prodaju svoj najbolji avion

Planiran je izvoz ruskih lovaca pete generacije Su-57, ali tek kad ga dobije ruska vojska, rekao je zamjenik premijera Rusije Јurij Borisov.
Suhoj Su-57 (foto:sr.wikipedia.org) -
Suhoj Su-57 (foto:sr.wikipedia.org)

- Radi se u tom pravcu. Mi to imamo u planu u okviru Vojno-transportne saradnje, ali će doći vrijeme za to. Dok Su-35 dobro ide, ne vidim smisla u potkopavanju sopstvenog tržišta. Ako bude bilo potrebno - mi imamo kec u rukavima - rekao je Borisov, odgovarajući na pitanje da li će Su-57 ići na međunarodno tržište.

- Postoji pravilo da, sve dok ga vojska ne dobije, nikad se ne izvozi - izjavio je on.

Ipak, Ministarstvo odbrane Rusije planira da nastavi serijsku kupovinu lovaca Su-35, nakon završetka tekućeg ugovora, paralelno sa kupovinom aviona pete generacije Su-57.

Ranije je bilo riječi da su već pripremljena dokumenta o izvozu ruskih lovaca pete generacije Su-57.

Rusija može zvanično predstaviti izvoznu verziju Su-57 u novembru na aviošou u Dubaiju, o čemu je pisao britanski list Јanes, pozivajući se na direktora za međunarodnu saradnju i regionalnu politiku državne korporacije Rosteh, Viktora Kladova.

- Mi vjerujemo da je Bliski istok privlačno tržište za taj avion - rekao je tada Kladov, naglasivši da Su-57 može da zainteresuje Indiju i Kinu.