latinica  ћирилица
10/06/2019 |  08:21 ⇒ 08:21 | Autor: TANЈUG

Stoltenberg ne odustaje: Bombardovanje Srbije bilo legitimno i neophodno

Istorija je pokazala da je bombradovanje SRЈ 1999. godine bilo neophodno i legitimno, jer je zaustavilo nasilje, a izbjeglice su mogle da se vrate kući, dok je KFOR pomogao da se na Kosovu i Metohiji stvori bezbjedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice, izjavio je generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg.

- Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. godine. Јoš je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga - rekao je Јens Stoltenberg za Politiku.

Ponovio je i ono što je rekao tokom posjete Srbiji prošlog oktobra, da, kako je naveo, "ta kampanja nikada nije bila usmjerena protiv srpskog naroda".

- Naprotiv. Cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije Miloševićevig režima, koje je međunarodna zajednica bila osudila. Nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe - istakao je Stoltenberg.

Kako je dodao, to je ono što NATO i Srbija rade kroz partnerstvo, koje je korisno i za NATO i za Srbiju i za širi region.

Stoltenberg je naglasio da NATO cijeni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti.

- U potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije. Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo sa NATO-om međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO - istakao je Јens Stoltenberg.

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse konstatovao je i da se suočavamo s najnepredvidljivijom bezbjednosnom situacijom u svijetu posljednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.