latinica  ћирилица
10/06/2019 |  11:15 ⇒ 11:36 | Autor: SRNA

Šeranić - Narajan o uspostavljanju modela centara za rani rast i razvoj

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ragovarao je danas tokom oproštajnog sastanka sa predstavnicom UNICEF-a u BiH Gitom Narajan o programu ranog rasta i razvoja i mogućnostima uspostavljanja modela centara za rast i razvoj u okviru primarne zdravstvene zaštite.
Alen Šeranić sa Gitom Narajan - Foto: SRNA
Alen Šeranić sa Gitom NarajanFoto: SRNA

- Izazov sa kojim se i dalje suočavamo jeste problem obima imunizacije, a jedna od ključnih karika jesu pedijatrijske službe i direktna komunikacija sa roditeljima, kojima treba odgovoriti na pitanja, ohrabriti ih i ponuditi na dokazima zasnovane informacije o dobrobiti vakcinacije - rekao je Šeranić.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o mogućnosti da na medicinskim fakultetima i školama bude uveden izborni predmet o vještini komuniciranja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Šeranić i Narajani sumirali su do sada postignute rezultate u zajedničkim projektima

U saopštenju je navedeno da je kroz dugogodišnju saradnju urađeno mnogo na unapređenju zdravlja najmlađe populacije, promociji imunizacije, razvoju hraniteljstva, trasformaciji ustanova za zbrinjavanje djece, jačanju kapaciteta centara za socijalni rad, ranom rastu i razvoju djece, kao i unapređenju ishrane djece i dojenja.