latinica  ћирилица
10/06/2019 |  13:24 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Višković: Srpska za evropski put, nisam zadovoljan mišljenjem EK o zahtjevu BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU Lars-Gunar Vigemarkom.
Višković - Vigemark - Foto: RTRS
Višković - VigemarkFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o nedavno objavljenom Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, kao i o ostalim aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj i BiH.

Višković je istakao da je Vlada Republike Srpske opredijeljena za evropski put, te da je među prvima u BiH koja u procesu evropskih integracija te obaveze ispunjava u skladu sa svojim nadležnostima.

Višković je naglasio da nije zadovoljan Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, da se pojedinim oblastima prišlo na nestručan način, da u nekim oblastima nisu u potpunosti predstavljene realne i precizne informacije, te da pojedine aktivnosti po pitanju evropskih integracija i u drugim oblastima koje su završene u Republici Srpskoj nisu ni navedne ni pomenute, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Premijer Srpske je istakao da je Vlada opredijeljena za saradnju na partnerskim osnovama i da je spremna da realizuje aktivnosti u procesu evropskih integracija, uz puno uvažavanje ustavno-pravne pozicije Republike Srpske i ustavnog uređenja BiH.

Višković je podsjetio da je Republika Srpka nakon oktobarskih izbora 2018. godine prva formirala vlast i time pokazala institucionalnu i političku stabilnost, te da neformiranje Savjeta ministara i Vlade Federacije BiH zaustavlja reformske procese i pravi zastoj u provođenju aktivnosti i mjera koje utiču i doprinose poboljšanju standarda građana, unapređenju privrednog ambijenta i ujednačavanju privrednih i ekonomskih propisa, kao i u provođenju ekonomskih reformi.

Na sastanku je ocijenjeno da je važno i ubuduće nastaviti saradnju po pitanju provođenja aktivnosti na usklađivanju propisa i prilagođavanju standardima Evropske unije, kao i u okviru planiranja i programiranja predpristupne pomoći EU, navedeno je u saopštenju.