latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:24 | Autor: SRNA

Selaković: Ako o problemu ne raspravlja Savjet bezbjednosti, kao da ne postoji

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je izuzetno važno da se u Savjetu bezbjednosti UN vodi rasprava o Kosovu i Metohiji, jer ako se o bilo kom problemu ne govori u Savjetu bezbjednosti, to je kao da on i ne postoji.
Nikola Selakovića - Foto: TANЈUG
Nikola SelakovićaFoto: TANЈUG

On je istakao i da je srpska diplomatija postigla veliki uspjeh time što je omogućila da se u Savjetu bezbjednosti održi kontinuitet rasprava o Kosovo i Metohiji.

Selaković je ocijenio i da je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244, koja je usvojena 10. juna 1999. godine, daleko od toga da je sjajna i da iz njenih odredbi dosta toga nije ispunjeno ili je prekršeno.

- Ali, ta rezolucija je slamka spasa za koju se držimo u našoj borbi za Kosovo i Metohiju - rekao je on na obilježavanju Dana kosmetskih žrtava koji se obilježava na dan kada je izglasana Rezolucija 1244.

Selaković je napomenuo i da je taj datum postao i dan "kada je otvorena sezona lova na Srbe" na Kosovu i Metohiji.

- Naše sunarodnike su kidnapovali, ubijali, mučili, a za to niko nije odgovarao - rekao je Selaković u Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, od 2013. godine kada je zvanični Beograd otpočeo briselski dijalog bilo je manje napada i ubistava Srba, ali to nije potpuno prestalo.

On je podsjetio na ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i da Priština pokušava da "fingiranom istragom" skrene pažnju sa izvršioca, ali da joj to neće uspjeti.

Selaković je napomenuo i da je zvanični Beograd opredijeljen za razgovore jer je "bolje razgovarati sto godina nego voditi rat jednu sedmicu ili jedan dan".

Prema njegovim riječima, opredijeljenost za razgovore je važna i zbog Srba koji žive na području cijelog Kosova i Metohije.

Predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić rekao je da porodice žrtava traže pravdu i da neće odustati od toga.

On je rekao i da Srbija jedina u regionu nema zakon o pomoći civilnim žrtvama ratova.

Obilježavanju Dana kosmetskih žrtava prisustvovala je i Milena Ivanović, supruga ubijenog Olivera Ivanovića.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku danas će biti razmatran izvještaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, a biće riječi i o brutalnoj akciji kosovskih specijalnih jedinica na sjeveru Kosova i Metohije, kao i o hapšenju i napadu na osoblje Misije UN.