latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:27 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Počela izgradnja vodovoda u Baljcima kod Bileće

U bilećkom selu Baljci danas je ozvaničen početak izvođenja prve faze izgradnje vodovoda , za koji je 600.000 maraka donirala Vlada Srbije, a 200.000 maraka Vlada Republike Srpske. U prvoj fazi biće izgrađene dvije pumpne stanice, rezervoar i cjevovod u dužini od 2.300 metara, a rok za završetak je 69 dana. U sljedećoj fazi biće izgrađen glavni distributivni vodovod u dužini oko 18 kilometara, a onda slijedi dovođenje vode do kuća.

Iako se dugo pričalo o izgradnji vodovoda u ovom selu ozbiljnija priča krenula je prije nešto više od godinu dana kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao podršku u realizaciji ovog projekta. Sredstva su izdvojile Vlade Srpske i Srbije. Zvanični radovi počeli su danas.

Prema riječima Milije Šukovića, direktora firme "Konstruktor inžinjering" iz Bileće koja je izvođač radova, u prvoj fazi vodovoda biće izgrađene dvije pumpne stanice, rezervoar i cjevovod u dužini od 2.300 metara, a rok za završetak je 69 dana.

Projektant vodovoda u Baljcima Duško Vujović kaže da će se u sljedećoj fazi raditi glavni distributivni vodovod u dužini oko 17-18 kilometara, a onda slijedi dovođenje vode do kuća.

Menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović izjavio je da će opština Bileća zajedno sa mještanima učiniti sve što može da obezbijedi 250.000 KM koje nedostaju za završetak projekta vodosnabdijevanja sela Baljci.

Selo Baljci je najmnogoljudnije bilećko selo koje ima 121 domaćinstvo i 400 stanovnika.