latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:59 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

Vulin: Međunarodna zajednica nije ispunila obaveze

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas povodom 20 godina od donošenja Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, da međunarodna zajednica nije ispunila obaveze iz tog dokumenta.
Aleksandar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Aleksandar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

On je naglasio da su tom rezolucijom prekinuta neprijateljstva, ali da suštinski mir nikada nije nastupio.

- Međunarodna zajednica nije ispunila svoje obaveze, 250.000 Srba se nikada nije vratilo na svoje ognjište, a njihova imovinska prava se ne poštuju ni danas - naveo je Vulin.

Vulin je naveo i da je od dolaska međunarodne zajednice do danas ubijeno više od 1.000 Srba na Kosovu i Metohiji i da za to gotovo niko nije odgovarao, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Niko nije kažnjen za pogrom 2004. godine, a 2008. godine pokušalo se sa priznanjem lažne države Kosovo - podsjetio je Vulin.

Prema njegovim riječima, Rezolucija 1244 je dokument kojem se srpski narod ne može radovati, ali mora tražiti njegovo puno sprovođenje.

- Rezolucija koja je nametnula tuđu vlast na delu naše teritorije, koja je uvela međunarodnu zajednicu tamo gde bi morali da budu naši sudovi, gde bi morala da bude naša država je teška rezolucija za nas  rekao je Vulin.

Vulin smatra i da se međunarodna zajednica u ovih 20 godina nije dobro ponašala ni prema Srbiji, ni prema Srbima, ali ni prema međunarodnom pravu.

- Da jeste, Rezolucija 1244 bila bi sprovedena i bar bi zločini bili kažnjeni, bar bi elementarna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji bila sačuvana i unapređena - ocijenio je Vulin.