latinica  ћирилица
10/06/2019 |  17:09 ⇒ 18:39 | Autor: RTRS

U Rogatici obilježen završetak radova na obnovi OŠ "Sveti Sava"

U škole u Republici Srpskoj ove godine biće uloženo ukupno devet miliona maraka, istakla je ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić. Ona je posjetila je OŠ „Sveta Sava“ u Rogatici gdje je svečano obilježen završetak obnove ovog školskog objekta uz podršku ambasade Јapana u BiH.

Od kako je sagrađena 1975. godine u rogatičku osnovnu školu nije se značajnije ulagalo pa je zamjena cjelokupne fasadne stolarije i vrata na učionicama predstavlja veliki poklon za ovu školu, a za oko 850 đaka toplije učionice i bolje uslove za učenje.

Projekat su finansirali Vlada Јapana i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske. Vlada Јapana je kroz svoje projekte finansirala renoviranje više od 200 škola u Srpskoj, istakao je ambasador Јapana u BiH Hidejuki Sakamoto.

Svaki vid ulaganja u infrastrukturu znači bolje uslove za školovanje naše djece, ističe resorna ministarka Srpske i podsjetila da je Vlada na prošloj sjedinci usvojila plan investicija u škole u čitavoj Republici Srpskoj u vijednosti od 1,8 miliona KM.

- Sa grantom predsjednice Srpske Željke Cvijanović, kao i sa Vladom Srbije, investicije u škole će iznostiti devet miliona maraka - dodala je Trivićeva.

Pritom, fokus će biti na strateškim investicijama, kao što su rekonstrukcije krovova, obnove stolarije i zamjena mokrih čvorova. Upravo zamjena mokrih čvorova je prioritet i rogatičke osnovne škole u kojoj bi za koji dan trebalo da počne i rekonstrukcija ravnog krova za koji je Vlada Srpske obezbijedila 100 hiljada maraka.