latinica  ћирилица
10/06/2019 |  18:09 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Dačić: Dijalog jedina alternativa za srpski i albanski narod

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i da se vrati dijalogu s Beogradom.
Ivica Dačić - Foto: RTS
Ivica DačićFoto: RTS

- Јoš jednom pozivam Prištinu da ukine nerazumne takse i da se vrati dijalogu, jer to je jedina alternativa za srpski i albanski narod. Srbija je spremna da putem pregovora dođe do trajnog rešenja - rekao je Dačić.

On je istakao i da Srbija čini sve da se situacija na Kosovu i Metohiji normalizuje i da je Beograd čvrsto uvjeren da razgovori predstavljaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja.

- Međutim, naša predanost dijalogu i konstruktivno zalaganje za iznalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije u ovom trenutku očigledno nije dovoljna za nastavak dijaloga - rekao je ministar spoljnih poslova.

Dačić je napomenuo i da Beograd nema partnera za ozbiljan i odgovoran dijalog, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Na obe strane, i na Beograd i na Prištinu, sada se apeluje da nastave pregovore i tako se relativizuje odgovornost za blokadu dijaloga, iako je ta odgovornost samo na strani Prištine. Јer, kako da se pregovara ako, umesto da uklanja prepreke, druga strana čini sve da podigne nove? - naveo je on.

Dačić je podsjetio i da je prije dvije nedjelje na sjeveru Kosova i Metohije sprovedena takozvana "operacija u okviru borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala".

- Srbija podržava borbu protiv organizovanog kriminala na celoj svojoj teritoriji, ali duge cevi, upotreba prekomerne sile i televizijski spektakl koji su pratili ovu akciju ukazuju na to da je njen cilj bio nešto sasvim drugo - rekao je on.

Dačić je naveo i da je njen pravi cilj bio zastrašivanje preostalog srpskog stanovništva, a da je u tu svrhu korišteno više od 70 borbenih vozila.

- Srbi su tokom akcije brutalno prebijani, dok su Albanci privođeni bez upotrebe bilo kakve prinude. I ukoliko ovakva nedopustiva akcija prođe bez široke osude, uključujući i osudu od strane ovog visokog tela, ona će ispuniti svoj pravi cilj, a to je zastrašivanje i ugnjetavanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji - rekao je on.

Dačić je podsjetio i da od brutalnosti i hapšenja ovog puta nisu bili pošteđeni ni dvojica službenika UNMIK-a, koji nisu pružali nikakav otpor, niti su bili naoružani.

- Valjda je sada svima jasno koliko smo danas daleko od stabilne i bezbedne situacije na Kosovu i Metohiji koja ne bi zahtevala pažnju ovog tela - rekao je on.

Dačić smatra i da "rizik od pogoršanja situacije na terenu može višestruko da košta" a da, kako je naveo, u kontekstu svih dešavanja u proteklom periodu niko ne želi da preuzme taj rizik.

- Želim još jednom da pred najvišim telom svetske organizacije upozorim da, prema našim saznanjima, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova i Metohije - rekao je on.

Dačić je napomenuo i da želi da svi u Savjetu bezbjednosti UN budu svjesni i zaustave prištinsku ratnu mašineriju prije nego što izazove novo krvoproliće.

- I da vas podsetim da je zadatak KFOR-a da zaštiti mir i bezbednost svih, pa i Srba na Kosmetu. I tražim od vas odgovor hoćete li to da učinite ili ne, pošto sam siguran da možete. Molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje - rekao je Dačić.

On je ponovio i da je nastavak mandata UNMIK-a od ključnog značaja za sudbinu mnogih ljudi na Kosovu i Metohiji.

- Srbija je uverena da Misija mora u potpunosti da ostane angažovana po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom - rekao je on.