latinica  ћирилица
10/06/2019 |  18:33 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Ivancov: OHR potkopava vladavinu prava

Visoki predstavnik kaže da je odluka VSTS-a pogrešna iako je donesena u skladu sa zakonom, i to je pogrešno. Nezavisnost je ključ za pravosuđe, a OHR potkopava vladavinu prava, rekao je u intervjuu za N1 ruski amabasador u BiH, Petar Ivancov.
Petar Ivancov  (Foto:ba.n1info.com) -
Petar Ivancov (Foto:ba.n1info.com)

Intervju prenosimo u cijelosti:

Ambasada Ruske Federacije u BiH u saopštenju za javnost je navela da je neprijatno iznenađena izjavom Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u vezi s pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno VSTS-a i njegovog predsjednika?

Da li BiH treba moderno, profesionalno i nezavisno pravosuđe? Odgovor je da. Svi mi želimo djelotvoran, civilizovan i bez korupcije sistem pravosuđa. Kako ići naprijed u reformi pravosuđa? To trebaju raditi lokalne strane, parlamentarci uz pomoć međunarodnih aktera, ako je to potrebno. Ali visoki predstavnik kaže da je odluka VSTS-a pogrešna iako je donesena u skladu sa zakonom, i to je pogrešno. Nezavisnost je ključ za pravosuđe, a OHR potkopava vladavinu prava.

Kako OHR potkopava vladavinu prava?

OHR se upleo u funkcionisanje institucije - VSTS-a. Zamislite da ambasador bilo koje države u SAD-u kaže da je ono što radi tužilac u Americi pogrešno - uvjeren sam da bi bio izbačen iz države za nekoliko mjeseci, ako ne i brže. Kako se može desiti da se strana institucija uključuje u unutrašnje pitanje? Sudije i tužioci BiH trebaju reći šta je pogrešno, a šta je ispravno u skladu sa zakonima. Vjerujem da je tako i urađeno.

Zašto Rusija često ne podržava zajedničku izjavu PIK-a?

Tri su osnovne stvari u vezi sa Dejtonskim sporazumom. To su integritet i suverenitet BiH, drugo - jednaka konstitutivnost naroda i posebe nadležnosti dva entiteta. To su tri stuba Dejtonskog sporazuma. To je ono što mi pratimo kada razgovaram na sastancima PIK-a. Svaki od ta tri konstitutivna naroda imaju svoje pozicije i potrebe. Ne susreću se uvijek na zajedničkom jeziku. HDZ javno traže reorganizaciju. Na Šestom kongresu SDA se govorilo o reorganizaciji BiH i to su govorili na drugi način od HDZ-a, a naglaska je bio na ukidanju etničkog nivoa. Dodik govori o činjenici da je Republika Srpska radni entitet koji ima svoju strukturu vlade i koji može funkcionisati kao nezavisan. Sve tri stvari se mogu kritikovati kao antidejtonske, ali moramo shvatiti da imaju velike razlike između aspiracija i konkretnih djela. Srbi u BiH gledaju u pravcu svoje majke Srbije, Hrvati u pravcu majke Hrvatske, a Bošnjaci, razumljivo, okreću se muslimanskim zemljama, prvenstveno Turskoj.

Zašto kažete da BiH nije majka kad smo svi rođeni u njoj?

Ali tako oni vide.

Јeste li sigurni?

Tu se ne radi o meni, tako je vide.

Šta to ima Dodik, a nemaju drugi političari, prvenstveno u Republici Srpskoj?

Pričam sa svima, ali Dodik je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Razgovarao sam sa Govedaricom (predsjednik SDS-a, op. aut.) ali on nije bio dio institucionalne strukture BiH. Razgovarao sam i sa Izetbegovićem, DŽaferovićem, Čovićem, Komšićem...U čemu je problem?

Јeste li uticali na stav Čovića u vezi sa NATO-om? Ima li ruskog uticaja u BiH?

Mi ne funkcionišemo tako i ne koristimo termin uticaj. Mi sarađujemo. Neki drugi svoje probleme opravdaju sa ruskim uticajem. Čović je postavio pitanje Izbornog zakona i kažu to je ruski uticaj. Dodik je pobijedio na izborima - ruski uticaj.

Zašto ste podržali incijativu za uspostavu rezervnog sastav MUP-a Republike Srpske?

Rekao sam da je to bilo u skladu sa zakonom i bilo je transparentno.

Izvor: N1