latinica  ћирилица
10/06/2019 |  18:36 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Savjet bezbjednosti UN raspravljao o Kosmetu; Dačić: Priština sprema napad na sjever

Savjet bezbjednosti UN naredio je sprovođenje istrage zbog hapšenja i prebijanja člana UNMIKA tokom akcije ROSU na Kosovu. Generalni sekretar UN podnoseći redovni izvještaj Savjetu bezbjednosti, osudio je akciju naovdeći da članovi misije ne smiju biti hapšeni nigdje u svijetu. SAD su s druge strane, navele da je UNMIK-ova misija završena i da na 20 godišnjicu od kraja sukoba, jasno da je Kosovo nezavisna dežava i da to svi moraju prihvatiti.

Iako pretučene i uhapšene Srbe nisu ni pomenuli, prebijanje članova UNMIK-a, ipak je izazvalo bijes generalnog sekretara UN, koji je obavijestio vijeće da nije poštovan imunitet službenika misije, te da je protiv njih upotrijebljena "prekomjerna sila".

- Takođe, imovina UN je na nepropisan način prisvojena i pretražena, kršeći imunitet osoblja UN. Uprkos našim zahtjevima, vlasti u Prištini odbile su da sarađuju i da dostave informacije u vezi hapšenja naših službenika, te su izdale izjavu u kojoj proglašavaju našeg službenika personom non grata, što takođe nije moguće - izjavio je šef Unimka Zahir Tanin.

Šta je sljedeće? Da li će Savjet bezbjednosti dozvoliti da Priština protjera kompletnu misiju UNMIK-a sa Kosova, upitao je Dačić.

- Imam informaciju da oni spremaju napad na sjever Kosova. Јa vas pitam ovdje gospodo - šta ćete preduzeti?

Policija Kosova naišla je na oružani otpor nasilnih bandi koje su barikadama sprečavali hapšenje optuženih za korupciju, rekla je predstavnica Kosova, Vijora Čitaku. Među njima je, kako je potvrdila, bio i UN-ov diplomata ruske nacionalnosti.

- Mihail Krasnošečnkov je upotrijebio zvanično vozilo sa UNMIK-ovim tablicama da pomogne sprečavanju kosovske policije da spvorede akciju. Policija je našla dokaze da je on upotrijebio vozilo kako bi transportovao motornu pilu koja je poslužila za presijecanje drveća kojim su pravljene barikade - rekla je Čitaku.

Kina je osudila potez Prištine, ocjenjujući potez neprihvatljivim. Velika Britanije suzdržala se od komentara, dok su SAD navele da je neprihvatljivo sprečavati policiju.

Na 20. godišnjicu potpisivanja rezolucije 1244 i Beograd i Priština imali su svoje viđenje njenog učinka.

- Narod Kosova nikad neće zaboraviti da je Savjet bezbjednosti donošenjem rezolucije stao u odbarnu humanosti na Kosovu, zaustavljanju genocida, gdje je 10.000 nevinih ljudi ubijeno, 20.000 žena silovano, hiljade još nedostaju. Nikad nećemo zaboraviti da je više od milion izbjeglica zateklo domove u pepelu - izjavila je Čitaku.

- Od 427 mjesta na Kosovu, 311 su postala etnički čista - bez Srba. Šta je to ako nije genocid? To vam govori o lažima da se desio genocid nad Albancima. Pa kakav je to genocid ako ih je danas više nego ranije? - upitao je Dačić.

Američki ambasador pri UN DŽonatan Palmer naveo je da dvadeseta godišnjica donošenja Rezolucije 1244 predstavlja znak da je vrijeme da se krene naprijed. Srpski šef diplomatije još jednom je pozvao Prištinu da ukine takse.