latinica  ћирилица
10/06/2019 |  19:51 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Drugostepena disciplinska komisija odbacila prijavu protiv Tegeltije

Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH odbila je žalbu disciplinskog tužioca, protiv Milana Tegeltije. To, praktično, znači da su odbijeni i tužba, i zahtjev za suspenzijom predsjednika VSTS-a. A upravo na pokušaj uticaja na rad Disciplinske komisije i ostalih institucija pravosuđa, pismom članovima Predsjedništva BiH, ukazala je potpredsjednica VSTS-a Ružica Јukić. Za negativan uticaj optužila je Kancelariju visokog predstavnika i ambasade zapadnoevropskih država i SAD-a.

Potpredsjednica VSTS-a BiH Ružica Јukić napisala je da nezavisnost pravosuđa u BiH narušavaju: visoki predstavnik, šef misije OEBS i amabasadori SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije. Izjavama su, tvrdi, odavno izašli iz mandata.

- Prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije pri VSTS-u BiH, te traženjem od Drugostepene komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku umiješali su se u donošenje meritorne odluke jedne pravosudne institucije, i to na najgrublji način - napisala je Јukićeva u pismu.

Potpredsjednica VSTS-a je istakla da ima saznanja, ne samo o izjavama, nego i konkretnim radnjama ambasadora, kojima se upliću u tužilačke istrage i donošenje presuda.

- U BiH se može sve, pa i da pozivate pravosudne radnike u staklenu sobu ili gumenu sobu, da tražite od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore protiv nekoga istragu. Naravno, sve uz obećanje, ako to urade, da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele. O ovoj mojoj izjavi postoje svjedočanstva svjedoka, čak i tonski zabilježena.

Nastojanje Ružice Јukić da javnosti ukaže na problem u pravosuđu pozdravlja predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali ne očekuje značajnije efekte.

- Svi znaju da je reformu pravosuđa u BiH kreirao OHR. I sad imate da je OHR taj koji govori da situacija u toj oblasti nije institucionalno sređena. A, kad smo mi govorili da ne valja, a to ponavljamo deset godina, onda smo bili ti koji su remete atmosferu i oni koji se miješaju u pravosuđe - istakao je Dodik.

U odbranu Visokog predstavnika i prozvanih ambasadora stao je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Pismo Ružice Јukić naziva tendencioznim.

- Indikativno je da VSTS tek sad izražava tobožnju zabrinutost za ustavni poredak, a to su propustili učiniti kad su granice BiH dovođene u pitanje, kad su se sprovodili nelegalni referendumi protivno odluci Ustavnog suda BiH i kad su pojednici podsticali na pobunu unutar Oružanih snaga BiH - rekao je Komšić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je u pismu Јukićeve označen kao jedan od političara koji negativno utiče na rad pravosuđa, kaže da je pismo potpuno neutemeljeno i da u VSTS-u nema samokritike.

- Problem sam ja koji protivam pravosuđe, a svi kažu da stanje nije dobro. I mediji i EU - kaže Mektić.

Ambasada Rusije u BiH saopštava da je neprijatno iznenađena izjavom Visokog predstavnika o VSTS-u. Iz ruske ambasade kažu da Visoki predstavnik potkopava vladavinu prava u BiH.

- Kako ići naprijed u reformi pravosuđa u BiH? To treba da rade domaći političari, parlamentarci uz pomoć međunarodnih subjekata, ako je potrebno. Ali, visoki predstavnik kaže da je odluka VSTS-a pogrešna iako je donesena u skladu sa zakonom, i to je pogrešno. Nezavisnost je ključ za pravosuđe, a OHR potkopava vladavinu prava - rekao je ruski ambasador Petar Ivancov.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark kaže da je najvažnije da BiH ispuni svih 14 preporuka Evropske komisije unutar kojih je i donošenje novog zakona o VSTS-u.

Lars-Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, ističe da su turbulentna dešavanja oko VSTS-a u proteklim sedmicama upravo dokazala nužnost primjene takvih preporuka.

Drugostepena disciplinska komsija VSTS-a odbila je žalbu disciplinskog tužioca protiv Milana Tegeltije. To znači da su i definitivno odbačeni tužba i i zahtjev za suspenzijom predsjednika VSTS-a BiH.