latinica  ћирилица
10/06/2019 |  22:10 | Autor: SRNA

Cijene nafte u padu

Cijene nafte danas su u padu za više od jedan odsto pošto trgovinske tenzije između SAD i Kine i dalje prijete da ugroze potražnju za sirovom naftom, dok Saudijska Arabija i Rusija tek treba da se saglase da li će produžiti sa ograničenjem proizvodnje crnog zlata.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" manja za dolar ili 1,6 odsto i sada je 62,29 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena barela svijetle sirove nafte pala za 73 centa ili 1,4 odsto i iznosi 53,26 dolara.

Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je spremnost za uvođenje nove runde carina na robu uvezenu iz Kine ukoliko ne bude postignut trgovinski dogovor sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom na samitu grupe G20 kasnije tokom ovog mjeseca.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Kina otvorena za dodatne trgovinske razgovore sa Vašingtonom ali ništa nije objavljeno o mogućem susretu Si Đinpinga i Trampa.

Saudijski ministar energetike Halid al Falih rekao je danas da je Rusija jedini izvoznik nafte koji koji još nije donio odluku o potrebi da se produži dogovor postignut između proizvođača.

Organizacija proizvođača i izvoznika nafte /OPEK/ i neke zemlje koje nisu članice, uključujući Rusiju, ograničile su dnevnu proizvodnju od početka godine kako bi uticali na rast cijena ovog energenta.

OPEK planira kasnije tokom mjeseca ili početkom jula da donese odluku o tome da li će i dalje ograničavati dnevnu proizvodnju nafte.