latinica  ћирилица
11/06/2019 |  12:24 ⇒ 12:36 | Autor: Agencije

Mamić: Ne želim biti izručen Hrvatskoj

Zdravko Mamić, savjetnik zagrebačkog FK Dinamo, na ročištu o izručenju Hrvatskoj u Sudu BiH u Sarajevu, izjavio je da želi da ostane u BiH.
Zdravko Mamić - Foto: dnevni avaz
Zdravko MamićFoto: dnevni avaz

- U Hrvatskoj nemam pravičan postupak i volio bih da se on prenese ovdje - izjasnio se Mamić.

Inače, u Sudu BiH danas je odlučivano o tome da li će Mamić biti pritvoren po raspisanoj međunarodnoj potjernici Županijskog suda u Osijeku. Njegova odbrana smatra da zato nema nikakav razlog.

Mamićev advokat Zdravko Raić naveo je da Mamić već godinu živi u Međugorju i da se redovno odazivao na sva ročišta, kao i da nije riječ o anonimnoj osobi.

- Da je želio nešto da uradi, on bi to učinio dosad. U sadašnjim okolnostima nije ostavljena mogućnost da on ima pravedno suđenje u Hrvatskoj. Skoro 90 odsto krivičnih djela koje se navode u optužnici datiraju prije potpisanog sporazuma BiH i Hrvatske. Ovdje treba biti jasno jedno, a to je da Mamić iz budžeta nikada nije utajio nijednu kunu. Nijedna okolnost ne ukazuje na činjenicu da će Mamić negdje pobjeći - rekao je Raić i predložio Sudu BiH da Mamiću odredi mjeru zabrane napuštanja BiH s ličnom kartom ili pasošem, kao i da se javlja svakih sedam do deset dana u najbližu policijsku stanicu.

Mamić je na pitanje da li misli pobjeći kratko odgovorio:

- Ne pada mi napamet da napuštam BiH. To je moja nada i budućnost. Nema nikakvih problema da predam pasoš - poručio je Mamić.