latinica  ћирилица
11/06/2019 |  12:36 | Autor: SRNA

Beograd ne može da uloži žalbu Hagu

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove saopštio je da Srbija nema mogućnost da uloži žalbu na odluku da u Hagu budu ispitani svjedoci u slučaju protiv članova Srpske radikalne stranke /SRS/ Vjerice Radete i Petra Јojića.
Hag- slučaj protiv Radete i Јojića - Foto: Screenshot
Hag- slučaj protiv Radete i ЈojićaFoto: Screenshot

U saopštenju se navodi da Srbija nije tražila dozvolu da uloži žalbu na odluku haškog suda.

- U datim okolnostima podnesci iz Srbije ne bi trebalo da se razmatraju i obavještenje o žalbi i svaka naknadna žalba koju podnese Srbija treba da budu odbačene - navodi se u saopštenju.

Sud u Hagu odbacio je sredinom maja zahtjev da se suđenje članovima SRS-a Vjerici Radeti i Petru Јojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Sud je istovremeno izdao nalog za njihovo hapšenje i od pravosudnih vlasti u Srbiji tražio da Јojić i Radeta budu izručeni Hagu.

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović najavila je ranije žalbu zbog odluke Mehanizma u Hagu da Srbiji ne bude ustupljen slučaj protiv Radete i Јojića.

Funkcioneri SRS-a Radeta i Јojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno da su navodno zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

Radeta je ranije izjavila da ona i njen kolega Petar Јojić neće dobrovoljno otići u Hag nakon što je Mehanizam izdao novi nalog za njihovo hapšenje.

Ona je rekla da nju i Јojića štiti Ustav Srbije i pravosnažno rješenje Višeg suda u Beogradu u kojem piše da nema pravnog osnova za izručenje.