latinica  ћирилица
11/06/2019 |  16:01 ⇒ 18:28 | Autor: klix.ba

U Tuzlu stiže sve više migranata, policija prati situaciju

Zbog loše zaštite državne granice oko Bijeljine i Zvornika sve veći broj migranata ilegalnim putem ulazi u Bosnu i Hercegovinu, a iz ova dva grada se zapućuju prema Tuzli. U cilju rješavanja ove problematike predstavnici gradske i kantonalne vlasti već su održali određene sastanke, saznaje portal Kliks.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić rekao je da su predstavnici Vlade TK uz prisustvo zamjenika ministra sigurnosti BiH održali sastanak sa gradonačelnikom Tuzle Јasminom Imamovićem u cilju uključivanja u rješavanje problematike u vezi s migrantima koji borave u ovom gradu.

Tom prilikom je predložena inicijativa i da se rad Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH produži i na dane vikenda, kao i da se izmjesti iz zgrade koja se nalazi u centru grada na drugu lokaciju.

Topčagić ističe i da je Vlada TK ostvarila kontakt s Crvenim krstom i Merhametom koji djeluju u ovom gradu, u cilju izdvajanja određenih finansijskih sredstava za pomoć u njihovom radu sa migrantima.

Tuzla za migrante predstavljala uglavnom tranzitnu zonu, jer se s Glavne autobuske stanice autobusima prebacuju do Sarajeva i Bihaća, međutim, jedna grupa njih već duži vremenski period boravi u ovom gradu.

Problem "mekana" granica na Drini

Topčagića zabrinjava to što u posljednje vrijeme pristiže sve više migranata na ovo područje, a razlog tome je "mekana" granica na Drini.

- Mi imamo njihov konstantan dolazak iz pravca Bijeljine i Zvornika, a rješavajne problema propusnosti granice je u nadležnosti BiH, kao što je u državnoj nadležnosti i kompletno rješavanje migrantske krize. Nažalost, očito je da još uvijek nemamo strategiju na koji način riješiti ovaj problem, ali se nadam da će ga državne institucije konačno početi ozbiljnije rješavati. Informacije s kojima raspolažemo pokazuju da će u narednom periodu sve veći broj migranata dolazi na područje BiH - upozorio je Topčagić.

Pripadnici MUP-a TK od početka godine do danas registrovali su 1.150 migranta koji su predati Terenskoj kancelariji Službe za poslove sa strancima BiH, međutim, prema pretpostavkama ovaj broj je znatno veći, jer se u evidenciji ne nalaze svi oni koji prođu kroz najmnogoljudniji kanton u FBiH.

- Oni više ne dolaze samo iz ratom zahvaćenih područja, to su sada više ekonomski migranti koji stižu iz Pakistana, Bangladeša, Iraka i Irana - naveo je Topčagić.