latinica  ћирилица
11/06/2019 |  16:01 | Autor: SRNA

Јerković: Stvoriti uslove za opstanak Hrvata

Potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković izjavio je da je u 67 župa u Srpskoj registrovano oko 8.000 Hrvata koji su starije životne dobi, te upozorio da, ukoliko se ne bude intenzivnije radilo na opstanku hrvatskog naroda, ubrzo ga neće biti na ovim prostorima.
Јosip Јerković - Foto: SRNA
Јosip ЈerkovićFoto: SRNA

- Ukoliko se međunarodni faktori i donatori ne pobrinu za Hrvate u Republici Srpskoj i njihov opstanak, bojimo se da ih za kratko vrijeme ovdje neće biti - rekao je Јerković novinarima nakon sastanka sa predstavnicima registrovanih udruženja koja rade na povratku Hrvata na području Srpske.

On je upozorio da su najveći problemi Hrvata koji žele da se vrate na ove prostore nezaposlenost i neriješeno stambeno pitanje.

- Potrebno je omogućiti opstanak ljudi koji su se vratili, ali i stvoriti uslove da se vrate oni koji su otišli -, kaže Јerković.

On je naveo da trenutno ima oko 10.000 zahtjeva za obnovu i vraćanje imovine, te da nema donatora zainteresovanih za ulaganja, kako bi ovaj problem bio
riješen.

- Ne možemo čekati da Vlada Srpske, koja je već mnogo učinila putem Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, obnovi sve objekte koji su neophodni Hrvatima jer nema dovoljno sredstava, a nije ni pravedno da to sama uradi - smatra Јerković.

Predstavnik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske i politički predstavnik Hrvata u BiH Božo Ljubić rekao je da je današnji sastanak pokazao interesovanje i privrženost Hrvata koji žive u Republici Srpskoj svom zavičaju BiH, te da je to temelj na kojem se može graditi aktivizam u budućnosti.

- Ključ funkcionalnosti i opstanka BiH leži u poštovanju konstitutivnih prava i hrvatskog naroda u BiH, a ključ funkcionalnosti Republike Srpske je u poštovanju konstitutivnih prava manjinskih naroda u Srpskoj - rekao je Ljubić.

On je istakao značaj zalaganja Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske za opstanak Hrvata u BiH, a samim tim i Republici Srpskoj, jer se ne može očekivati da se Hrvati koji su ostali i koji su starije životne dobi, sami izbore za svoja prava.

- Empirijski je dokazano da, 24 godine nakon rata, BiH uspostavljena na Dejtonskim principima koji su još derogirani intervencijom visokog predstavnika, niti je pravedna, niti funkcionalna i na svom evropskom putu moraće da doživi ustavnu transformaciju" -rekao je Ljubić.