latinica  ћирилица
11/06/2019 |  16:45 ⇒ 18:46 | Autor: SRNA

Služen parastos stradalim borcima i civilima u Bijeloj kod Brčkog

Kod spomenika u porti crkve u mjestu Bijela kod Brčkog danas je služen parastos, zapaljene svijeće i položeno cvijeće za 18 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i civila nastradalih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Brčko - parastos - Foto: SRNA
Brčko - parastosFoto: SRNA

Na spomeniku je uklesano 18 imena Srba ubijenih 1992. godine, neki kao borci, a neki kao civili na kućnom pragu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske u Brčkom Cvijetin Simić rekao je da ovakva obilježavanja moraju biti nastavljena iz godine u godinu, kako se ne bi zaboravila istina i ono što se dogodilo.

- Veoma su važni ovakvi događaji, da porodice poginulih boraca i njihova djeca vide da neko na njih misli i da se ti ljudi nikako ne smiju zaboraviti - rekao je Simić.

On je dodao da se podizanje spomenika poginulim borcima i organizacija parastosa finansiraju sredstvima udruženja i uz podršku gradonačelnika Brčko distrikta Siniše Milića.

Mještani čiji su bliži članovi porodice nastradali u ovom mjestu prije 27 godina razočarani su jer za ove zločine još niko nije odgovarao.

Milica Perić, koja je tada izgubila majku, brata i djevera, istakla je da tuga s godinama ne jenjava.

- Tolike godine niko nikada nije odgovarao za te žrtve, a brat i majka ubijeni su na kućnom pragu, ovo je van svake pameti - rekla je Perićeva.

Pero Perić iz Bijele rekao je da se dobro sjeća tog dana.

- U jedan sat po danu iznenada su krenuli napadi paravojnih hrvatskih formacija. Mi nismo bili spremni, a i bilo nas je malo tako da nismo imali mnogo šanse - rekao je Perić.

Parastosu su, osim članova porodica poginulih i brojnih mještana, članova udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta iz reda srpskog naroda.