latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:07 ⇒ 20:15 | Autor: RTS

Srpski raketaši se u Bugarskoj spremaju za gađanje (FOTO)

Pripreme raketnih jedinica Vojske Srbije na poligonu "Šabla" u Bugarskoj sve su intenzivnije kako se dan gađanja približava.
Raketaši se pripremaju (Foto:ministarstvo odbrane) -
Raketaši se pripremaju (Foto:ministarstvo odbrane)

Posade su u sredstvima, ispituju se rakete, proverava tehnika i usaglašavaju svi elementi neophodni da tako složeno gađanje bude uspješno.

Ministarstvo odbrane Srbije navodi u saopštenju da je gađanje na "Šabli" posebno značajno jer u Srbiji ne postoji poligon na kome bi se moglo izvesti, pa je zajedničko gađanje sa bugarskim kolegama, koje se izvodi peti put od 2010. godine, prilika da se teorija primjeni u praksi.

Komandant drugog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva naoružanog raketnim sistemom "neva" potpukovnik Goran Lekić kaže da je to prilika da se razmjeni znanje i iskustvo sa bugarskim kolegama i da zajednički dođu do novih saznanja.

Vojska Srbije na vježbi u Bugarskoj (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

U "nevskoj" posadi je i stariji vodnik Svjetlana Matijević, na dužnosti operatora ručnog praćenja, koja ističe da je na putu od profesionalnog vojnika do prvih podoficirskih činova bila u prilici da radi sa realnim ciljevima i trenažnoj aparaturi. Gađanje na "Šabli", kako naglašava, biće prvi put da iskusi lansiranje u realnim okolnostima, jer je do sada bila reč samo o simulacijama.

Na položaju raketnog sistema "kub" sa bugarskim kolegama za gađanje pripremaju se i pripadnici 310. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva. Govoreći o predstojećim zadacima, komandant diviziona potpukovnik Boris Štrk ističe da ih očekuje gađanje padobranske mete sa dve samohodne raketne baterije, eksperimentalna gađanja za potrebe Tehničkog opitnog centra, gađanje dvije padobranske mete i radio-upravljive mete.

Vojska Srbije na vježbi u Bugarskoj (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

- Za pripadnike jedinice gađanje je vrhunac obuke. Većina onih koji ove godine učestvuju na gađanju nema iskustvo lansiranja rakete. Lansiranje rakete poseban je doživljaj i prvi put će imati priliku da se susretnu sa stvarnim okolnostima, jednakim borbenim uslovima - naglašava potpukovnik Štrk.

Prvi put na zajedničkom gađanju na "Šabli" učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD koji će izvršiti gađanje lakim prenosnim raketnim sistemom "Strela-2M".

Rukovodilac gađanja navedenim sistemom major Dragan Bogosavljević podsjetio je da je posljednji put ovim sistemom gađanje izvedeno 2004. godine.

- Ovim sistemom nije gađano dugo, jer u Srbiji nema adekvatnih uslova za to i veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili priliku da gađamo. Ovde će gađanje izvršiti uglavnom mlade starješine, među kojima je i pet potporučnika i očekujemo da oni savladaju ne samo gađanje, već i druge uloge organa na strelištu - istakao je major Bogosavljević.

Istakao je da u izvršenju gađanja na poligonu bugarske armije učestvuju pripadnici sva tri operativna sastava Vojske Srbije.

U okviru zajedničkog gađanja "Šabla 2019" vrši se i verifikaciono ispitivanje raketa sistema "kub" i "neva", a za potrebe ispitivanja balističkih parametara leta raketa na posebno odabranim uzorcima angažovan je i 3D radar Tehničkog operativnog centra.

Komandir posade 3D radara potporučnik Milica Stojković ističe da je zadatak tima koji predvodi merenje balističkih karakteristika projektila, kao i kontrola rada sistema i posade na sistemima.

- To je bitno da bismo uvidjeli kolika je uspješnost izvršenja gađanja, ali i da bismo u budućnosti unaprijedili naše sisteme, projektile i rad posada - naglašava potporučnik Milica Stojković.