latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:19 ⇒ 12/06/2019 | 07:28 | Autor: RTRS

Na teritoriji Srpske neće biti migrantskih kampova

Hitna sjednica Predsjedništva zbog migrantske krize u BiH, na zahtjev Željka Komšića, održana je, ali bez konkretnih mjera i odluka.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik ponovio je protivljenje angažovanju oružanih snaga na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, uvođenju FRONTEKSA i otvaranju migracionih centara u Republici Srpskoj. Prijedlog srpskog člana Predsjedništva o angažovanju policijskih snaga, ali samo u zonama ustavne i zakonske odgovornosti, kao pomoć Graničnoj policiji, biće predmet rasprave na narednoj redovnoj sjednici, čiji termin nije preciziran.

Mjeseci radne apatije bh ministara u tehničkom mandatu tokom kojih su najodgovorniji među njima, umjesto narastajućom migrantskom prijetnjom, otkrivali "blagodeti" tvitera i Fejsbuka! I prethodno, godine jalovog "autoritativnog" ubjeđivanja kako je sve "pod kontrolom"! A kada je i definitivno situacija izmakla "kontroli", a pridošlice u BiH zaglavljene palijama i noževima, počele da "zavode" red, odlučili su "tviteraši" u ministarskim foteljama da svoj nerad "fakturišu" drugima.

Tako je tek juče sačinjeni "plan mjera", samo verbalno - uz "posredovanje" Željka Komšića stigao u Predsjedništvo. Sa zakašnjenjem od najmanje dvije godine, zatraženo je "jačanje" propusnih bh granica i to, za srpskog člana Predsjedništva neprihvatljivim, angažmanom oružanih snaga.

- Јa sam prije godinu dana tražio upravo takvu mjeru, a oni su rekli da je to nemoguće da to nije u nadležnosti vojske. Tada sam se pomirio s tim i sada je bilo logično da se u okviru toga donese takva odluka i s druge strane ja ne mogu da prihvatim kao srpski član Predsjedništva da se vojska raspoređuje na granicu prema Srbiji i Crnoj Gori - naveo je Dodik.

Kao što je neprihvatljivo i uvođenje evropskih zaštitara. S obzirom da popularni FRONTEKS od migranata štiti samo granice Unije, čija je članica Hrvatska, značilo bi to kaže Dodik dodatno "armiranje" izlazne rute iz BiH.

Јer zapadne komšije ionako postavljaju visoke metalne zaštitne ograde, kakav je slučaj posljednjih dana sa prelazom Maljevac. Umjesto vojske i FRONTEKSA, srpski član Predsjedništva predložio je angažovanje entitetskih policijskih snaga, ali u skladu sa ustavnom i zakonskom zonom odgovornosti. Pa bi policija Srpske zajedno sa graničarima štitila bh granicu na teritoriji samo Republike Srpske, a federalna i kantonalne na području Federacije. No prijedlog se nije svidio DŽaferoviću. Žarko "želi" baš kao i "domišljati ministri – tviteraši da entiteske i kantonalne policije krstare cijelom BiH. Isti su sada radi i da teret migrantske krize "velikodušno" podijele sa Srpskom.

- Teret migrantske krize se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da se teret podijeli na dva ili tri kantona. Predložio sam zaključak da se donese takva odluka. Gospodin Dodik nije prihvatio - rekao je Šefik DŽaferović bošnjački član Predsjedništva BiH.

Dodik je još jednom ponovio da se na prostoru Republike Srpske neće graditi migrantski centri.

- I Republika Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu - zaključio je on.

Zaboravili su, naprasno, sarajevski "predlagači" i da su, prije širenja migrantske krize, gorljivo branili migracije i azil kao isključivu nadležnost zajedničkog nam nivoa. No, tada je Brisel za prihvat migranata obećavao evre! Kako god, propao je još jedan pokušaj inicijatora sjednice - sarajevskog "patriote" Željka Komšića da na Srpskoj "iskali" svoj patriotizam.