latinica  ћирилица
11/06/2019 |  22:28 | Autor: SRNA

U Federaciji nema ustavne većine za formiranje vlasti

Stranke koje su napravile matematičku većinu u Federaciji BiH - DF, SBB, HDZ i SDA, treba da nađu šest Srba delegata u Domu naroda federalnog parlamenta i tek onda mogu reći da imaju skupštinsku većinu za formiranje Vlade i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, poručili su iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.
Parlament Federacije BiH - Foto: klix.ba
Parlament Federacije BiHFoto: klix.ba

Iz ovog odbora podsjećaju da, iako postoji prost matematički zbir većine u Predstavničkom domu i Domu naroda FBiH, ta većina nema šest Srba koji će potpisati inicijativu za izbor srpskog potpredsjednika Federacije.

- Sadašnja matematička skupštinska većina u FBiH, koju čine DF, SBB, HDZ i SDA, ne znači ništa i mogu da imaju i 80 odsto poslanika i delegata, ali ako nemaju šest delegata Srba u Domu naroda federalnog parlamenta, onda nema ni Vlade FBiH - navodi se u saopštenju.

Iz Odbora ukazuju da svi ćute o tome da ne postoji skupštinska većina za formiranje federalne Vlade i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i da se prave kao da se ništa ne dešava.

- Pitamo se zašto mediji ćute o ovome? Svi pričaju o Izbornom zakonu i godišnjem akcionom planu za NATO kao velikim preprekama, a niko da kaže da nema potrebne ustavne većine u Federaciji za izbor izvršne vlasti - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je jedino potpredsjednik Federacije Milan Dunović na momenat bio iskren i rekao da je veći problem formirati federalnu Vladu nego Savjet ministara.

- Dunović je bio iskren jer su on i tadašnja koalicija DF, HDZ i SDA bili svjedoci 2015. godine i vidjeli šta znači kada nemate šest ruku srpskih delegata u Domu naroda, pa su od SDP-a BiH iskukali da im daju šest srpskih potpisa da bi Dunović bio potpredsjednik FBiH - kaže se u saopštenju.