latinica  ћирилица
12/06/2019 |  15:36 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Јuričević: Vlada Srpske pomaže povratnike i obnovu

Zamjenik direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migraciju Dragan Јuričević istakao je danas na 20. jubilarnom susretu povratnika u Gornjem Hasiću kod Šamca da je Vlada Srpske pomagala u dosadašnjem periodu povratak i povratnike u cijeloj Posavini i Republici Srpskoj, izdvajajući veliki novac.
20. jubilarni susret povratnika - Foto: SRNA
20. jubilarni susret povratnikaFoto: SRNA

On je naveo da Vlada Srpske dodjeljuje nepovratna sredstva za ostanak i opstanak povratnika, pomoć za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom i zanatstvom.

Јuričević je istakao da Sekretarijat za raseljena lica i migracije nastavlja da radi iste poslove koje je radilo dojučerašnje Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

- Sada imamo par projekata, između ostalog projekat regionalnog stambenog zbrinjavanja, u okviru kog se jedan dio kuća radi i u Šamcu - naveo je Јuričević.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je zadovoljan ulaganjem u povratničke mjesne zajednice i rješavanje njihovih problema, te da su za 2019. godinu budžetom predvidjeli 32.000 KM za pojedinačne probleme povratnika, plus učešće u projektima koje sufinansiraju.

- Proteklih dana obezbijedili smo od federalnog Ministarstva za izbjegla i raseljena lica 93.000 KM za asfaltiranje puta u naselju Јelas prema deponiji koji je bio ključni problem svih ovih 20 godina. Očekujemo realizaciju tog projekta i podršku Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica oko 60.000 KM, uz učešće opštine kao i svim ostalim projektima - rekao je Milićević.

On očekuje da će taj projekat biti riješen u toku ove godine, navodeći da su opštinske službe započele rješavanje pitanja nelegalnog otpada.

- U proteklih godinu dana preduzeli smo niz aktivnosti oko te deponije kroz češće i intenzivnije održavanje tog prostora koji nije problem samo povratničke populacije nego i cijele opštine Šamac - naveo je Milićević.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske iz hrvatskog naroda Đuro Ivanović istakao je da je cilj ovog susreta povratnika da analiziraju stanje u povratničkim mjesnim zajednicama, te da animiraju javnost i ukažu na probleme u infrastrukturi, obnovi, zdravstvu i slično.

- Sa pozicije na kojoj se nalazim malo je teže obezbijediti konkretnu pomoć, ali kada su u pitanju infrastrukturni projekti gdje se lobira i traže sredstva onda je pozicija daleko jača i bolja u odnosu na pozicije na kojima sam do sada bio. Vrlo brzo će se to primijetiti na terenu - naveo je Ivanović.