latinica  ћирилица
12/06/2019 |  15:53 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Tadić: Nastavljena bespravna gradnja puta u svrhu prodaje zemljišta Arapima

Na području opštine Istočni Stari Grad nastavlja se bespravna gradnja puta koji vodi prema vrhu brda Glog, a sve radi prodaje zemljišta Arapima, tvrdi odbornik SNSD-a u ovoj opštini Ljubo Tadić.
Put za  Arape          (Foto:Pilelive.com) -
Put za Arape (Foto:Pilelive.com)

Tadić je rekao Srni da opština Istočni Stari Grad nema građevinsku dozvolu nadležnih institucija Republike Srpske za pravljenje tog protivpožarnog puta, te dodao da postoji i rješenje u kome se za te radnje novčano kažnjava opština i njen načelnik Bojo Gašanović kao odgovorno lice.

On je istakao da je gradnja ovog protivpožarnog puta inicirana požarima koji su se desili prije par godina, a za koje kaže da su podmetnuti.

- Opštinske vlasti Istočnog Starog Grada već tri godine pokušavaju da prevedu zemljište sa Republike Srske na opštinu radi prodaje zemljišta Arapima, kao što se to dešavalo na lokaciji Borije, te na Trebeviću - kaže Tadić.

Prema njegovim riječima, više puta je dolazila gradska građevinska inspekcija Istočnog Sarajeva i sva tri puta je naloženo da se parcela na kojoj bi trebalo da se nalazi taj put vrati u prvobitno stanje, jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Inspekcija dođe, sačini zapisnik, vrati se, a oni ponovo uključe mašine i počnu raditi. Sumnjamo da inspekcija izlazi u susret lokalnim vlastima - rekao je Tadić, te dodao da se i danas mogu vidjeti mašine kako rade na probijanju puta.

On tvrdi da su nadležni u opštini Istočni Stari Grad izdali nezakonitu dozvolu za probijanje puta i da je o tome obaviještena Vlada Republike Srpske, odnosno nadležno ministarstvo.

- Podnesena je i krivična prijava protiv odgovornog lica koje je izdalo tu dozvolu za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, tako da sada čekamo reagovanje Policijske uprave Istočno Sarajevo - rekao je Tadić.

On je dodao da su nadležni iz opštine podnijeli Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zahtjev za zakup brda Glog "u svrhu arapskog lovišta".