latinica  ћирилица
12/06/2019 |  16:20 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

Otamendi: Španija podržava argumente Beograda

Španija će nastaviti da podržava argumentaciju Beograda protiv članstva takozvanog Kosova u Interpolu, izjavila je danas u Madridu generalni direktor za međunarodne odnose španskog Ministarstva unutrašnjih poslova Elen Garson Otamendi.
Interpol - Foto: ilustracija
InterpolFoto: ilustracija

Ona je na sastanku sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljanom Popović Ivković istakla da Španija poštuje teritorijalni suverenitet Srbije.

Ivkovićeva je zahvalila Španiji za principijelan stav o nepriznavanju takozvanog Kosova, kao i za podršku koju je ta zemlja pružila Srbiji glasanjem protiv članstva takozvanog Kosova u Interpolu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

U Beogradu je ranije danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio da ponovna aplikacija takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu ne smije da bude uvrštena u dnevni red te organizacije iz pravnih, političkih i policijskih razloga.

Stefanović je rekao da je Priština već poslala i formalnu kandidaturu, odnosno zahtjev za pokretanje tog procesa o kome će raspravljati Izvršni komitet Interpola, saopštila je Vlada Srbije.

- Generalna skupština /Interpola/ je o tome glasala 20. novembra prošle godine, izjasnila se ubedljivom većinom /protiv prijema Kosova/, budući da je mnogo veći broj zemalja bio protiv ili uzdržan, od onih koje su bile za prijem - podsjetio je Stefanović.

On je rekao da je uputio pisma generalnom sekretaru i predsjedniku Interpola, kao i svim stalnim članicama Izvršnog komiteta, uz napomenu da Beograd neće dozvoliti da pokušaj prijema samoproglašenog Kosova u Interpol prođe bez borbe.