latinica  ћирилица
12/06/2019 |  19:03 ⇒ 13/06/2019 | 10:48 | Autor: RTRS

Film o Košarama - simbol odbrane Srba; Da li je vrijeme i za film o Koridoru života?

Predsjedavajći Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je, u Banjaluci, pripadnike jedinica nekadašnje Vojske Јugoslavije, koji su učestvovali u borbama na Košarama na Kosovu i Metohiji. Pripadnici 63. padobranske brigade uručili su mu svečani amblem svoje jedinice, a on je ranije, kao predsjednik Republike, posthumno odlikovao sedam pripadnika ove brigade.

Dodik je ocijenio izuzetno značajnim što je u Srbiji snimljen dokumentarni film o Bici na Košarama.

Nakon današnjeg razgovora, sve je izvjesnije, da će Srpska i Srbija snimati dokumentarni film o proboju "Koridora života".

Po ugledu na dokumentarni film priče sa Košara, Srpska će ekranizovati najslavniju i najveću bitku iz proteklog Odbrambeno otadžbinskog rata. Proboj Koridora bila je bitka nad bitkama i obezbijedila je opstanak Srba na ovim prostorima.

- Ona je značila život za oko 800.000 stanovnika koji su se nalazili sa ove strane Koridora. Nadam da ćemo u narednom periodu omogućiti sredstva za ostale važne bitke od kojih je zavisio život našeg naroda na ovim prostorima, i gdje je građena sudbina Srpske - rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

U akciji "Koridor", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je više od 1.900 vojnika.

Iza projekta će stati i država Srbija, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kaže, da Srbija neće i ne smije zaboraviti događaje iz Odbrambeno - otadžbinskog rata i herojsku borbu srpskog naroda.

- Bitka na Košarama je bila i odbrana Republike Srpske, baš kao što je i Koridor bila odbrana Srbije. Dogovoreno je da se snimi dokumentarni film o tom herojskom poduhvatu koji je sačuvao Srbe u Srpskoj - naveo je Aleksandar Vulin, ministar odrbrane Republike Srbije.

Srpska neće stati na ovome, poručuju iz Vlade. Nastojaće, kažu, finansirati snimanje i ostalih bitaka, koje su imale važnu ulogu u stvaranju i očuvanju Srpske.