latinica  ћирилица
12/06/2019 |  19:22 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Kuda vodi istraga u slučaju ubistva Banjalučanina Bojana Koprene?

Banjalučko okružno tužilaštvo, porodicu Bojana Koprene iz Banjaluke, koji je nestao prije pet godina, obavijestilo je da obustavlja istragu protiv braće Diljević, osumnjičenih za njegovo ubistvo. Međutim, Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv dva policijska inspektora, koje tereti za navodnu iznudu iskaza.

U MUP-u ogorčeni, podsjećaju da su protiv postupajućeg tužioca u ovom slučaju podnijeli prigovor Visikom sudskom i tužilačkom savjetu.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci obustavilo je istragu protiv Boška i Bogdana Diljevića, osumnjičenih da su, navodno, Bojana Koprenu ubili pištoljem, kad je pokušao da im ukrade nekoliko ovaca.

Taj iskaz inspektorima je dao Željko Golubović, navodni očevidac. Svjedok Golubović je, potom, promijenio iskaz i izjavio da je sve slagao, jer se plašio prijetnji inspektora, da će mu oduzeti pasoš i onemogućiti povratak na rad u Sloveniju.

- Kako se Izvještaj Uprave za organizovani i teški kriminalitet bazirao isključivo na iskazu svjedoka Golubović Željka, kao jedinog navodnog očevica kritičnog događaja, on sam je posvjedočio da iskaz nije istinit i da ga je dao iz straha od postupanja policijskih službenika. Taj iskaz je u saglasnosti sa materijalnim dokazima prikupljenim u istrazi, koji nesumnjivo potvrđuju da Golubović kritične prilike nije uopšte bio u društvu Koprena Bojana, pa je Tužilaštvo donijelo odluku da obustavi istragu protiv braće Diljević - navodi se u saopštenju Okružnog javnog tužilaštva,

U toku postupka, MUP Srpske žalio se Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH na rad tužiteljke Tatjane Ninković.

U MUP-u, između ostalog, propustom smatraju i odnos tužiteljke prema, za njih, ključnom svjedoku.

- Takođe je čudno da narednog dana, 21. juna 2018. godine, nakon što je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osumnjičenih dostavljen na protokol Okružnog javnog tužilaštva, postupajući tužilac Ninković Tatjana poziva telefonom svjedoka u ovom krivičnom predmetu Golubović Željka, čija uloga je ključna, jer je očevidac krivičnog djela i na neki način ga upozorava da će morati svjedočiti pred osumnjičenim licima i da li je toga svjestan, što kod svjedoka izaziva nesigurnost, pa se postavlja pitanje koji je interes tužioca u ovom krivičnom predmetu - da svjedok svjedoči ili da ne svjedoči - stoji u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tužiteljka je odluku da obustavi istragu protiv Diljevića, između ostalog, obrazložila i činjenicom da nije pronađeno tijelo nestalog Koprene. A, prethodno je saradnike obavijestila da je u jami šume Drenik pronađena Bojanova kost i naredila nastavak pretrage terena.

- Vještačenjem je utvrđeno da se sa visokim stepenom vjerovatnoće može pretpostaviti da analizirana skočna kost lijevog stopala potiče od osobe koja je srodna Kopanja Dušanki u potencijalnom porodičnom odnosu majka-dijete - navodi se u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Tužiteljka je sestru Bojana Koprene, Sanju obavijestila da obustavlja istragu protiv braće Diljević i da pokreće istragu protiv dvojice policijskih službenika.

Sanja kaže da je izgubila povjerenje u policajce službenike koji su je, kako tvrdi, nekoliko puta obmanuli.

Vjeruje da je njen brat živ.

- Meni je tužilac rekla da ima neke podudarnosti, da je to uvtrđeno vještačenjem, ali da sa sigurnošću ne može reći da je to on. Rekla je i da čovjek može biti živ bez jedne noge i da i bez obje noge čovjek može biti živ - ističe Koprena.

U MUP-u smatraju da konfuziju u cijeli slučaju unosi Tužilaštvo.

Ne mogu da prihvate odluku o odbacivanju iskaza Željka Golubovića. Pitaju zašto je ignorisan sličan iskaz svjedoka koji je, navodno, na imanju Diljevića čuo galamu i pucanj i vidio ih kako zapregom prevoze nepoznat teret ka jami gdje je pronađena kost Bojana Koprene.

Zapanjeni su i pokretanjem postupka protiv svojih inspektora zbog navodnog iznuđivanja iskaza u istrazi.

- Moram da naglasim da MUP ima veoma dobru saradnju sa svim okružnim tužilaštvima u Republici Srpskoj i da tamo nemamo ni približno ovakve probleme kao u Okružnom tužilatvu u Banjaluci ili sa pojedinim tužiocima tog Tužilaštva - naglasio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dvadeset šestogodišnji Bojan Koprena posljednji put viđen je 7. jula 2014. godine, u rodnom Bukvaleku kod Banjaluke.

Nakon što je Tužilaštvo obustavilo istragu protiv braće Diljević osumnjičene za ubistvo, ova institucija saopštava da nastavlja istragu protiv nepoznatog počinioca.