latinica  ћирилица
13/06/2019 |  12:13 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Žive u Bosanskom Petrovcu, školuju se u Driniću

U osnovnoj školi "Ahmet Hromadžić" u Bosanskom Petrovcu, još nema nacionalne grupe predmeta, iako školu pohađa 100 učenika, srpske nacionalnosti. Zbog toga, veliki broj mališana putuje na osmogodišnje školovanje u Republiku Srpsku, u opštinu Drinić, koja je 10–ak kilometara udaljena od Federacije.

Dok roditelji srpske djece zahtjevaju program nacionalne grupe predmeta, nadležni ove osnovne škole, ali i vlasti Federacije tvrde da do sada nisu dobili zvaničnu inicijativu.

53 osnovca iz Bosanskog Petrovca, osnovnu školu pohađaju u Driniću.

Na svakodnevno putovanje, najmlađi osnovci se ne žale i navode njima poznate razloge za školovanje u Republici Srpskoj.

Ipak, nacionalna grupa predmeta, jedan je do razloga zbog čega su se roditelji odlučili da se njihovi osnovci iz Federacije BiH školuju u Srpskoj.

- Glavni razlog je nastavni plan i program Republike Srspke, jer roditelji žele da djeca pohađaju školu po tom planu i programu - kaže Nikolina Đaković, pedagog u OŠ u Driniću.

Roditelji djece, srpske nacionalnosti, zahtjevaju da se u centralnu Osnovnu školu "Ahmet Hromadžić" u Bosanskom Petrovcu, uvede i nacionalna grupa predmeta, po nastavnom programu Republike Srpske.

- To je važno zbog očuvanja nacionalnog identiteta, mislim da svi konstitutivni narodi treba da izučavaju svoj jezik i svoju kulturu i istoriju - rekla je Marijana Đumić, roditelj iz Bosanskog Petrovca.

Nadležni Osnovne škole "Ahmet Hromadžić" i predstavnici resornog kantonalnog ministarstva, tvrde da je nacionalna grupa predmeta omogućena u područnim školama ali da za centralnu, do sada nije bilo iniciajtive iako ovu obrazovnu ustanovu pohađa 100 djece srpske nacionalnosti od ukupno 370 učenika.

- Zaista sam iznenađena ovom inicijativom. Do sad nismo imali ni primjedbe niti je neko zahtjevao od ranije da se uvede nacionalna grupa predmeta - istakla je Mujasira Kavaz, direktor OŠ "Ahmet Hromadžić" Bosanski Petrovac.

Žalbe roditelja po pitanju nacionalne grupe predmeta, stigle si i na adresu načelnika opštine. Pronaći način za rješenje ovoga problema cilj je lokalnih vlasti, a, kako tvrde, i kantonalnog ministarstva.

- Mi kao lokalna zajednica imamo obavezu i odgovornost da potrebe naših događaja identifikujemo, da pokušamo iznaći mehanizme za rješavanje njihovih problema - naveo je Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Adnan Kreso, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje USK-a rekao je da će roditeljima biti omogućeno svako zakonsko pravo koje propisuje, a nalazi se u obrazovnim propisima USK.

Zbog ostanka i opstanka povratničkog stanovništva u ovim krajevima, iznalaženje rješenja za ovaj problem je neophodno.

- Ako možemo uraditi i zadržati tu djecu koja stanuju pored škole, a putuju po 15 kilometara, suvišno je izlaganje i fizičkim naporima i finansijskom trošku - ističe Prošić.

Srpski jezik, Moja okolina, Priroda, Geografija i Istorija, kao nacionalna grupa predmeta, trebali bi već od septembra mjeseca da budu zastupljeni u Osnovnoj školi "Ahmet Hromadžić" u Bosanskom Petrovcu.

Međutim, da li će to značiti da će i tada osnovci putnici školovanje u Driniću zamjeniti povratkom u rodni Bosanski Petrovac, ostaje neizvjesno.