latinica  ћирилица
13/06/2019 |  12:43 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

NSRS: Usvojena informacija o bezbjednosti i više zakona

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je informaciju o stanju bezbjednosti u Srpskoj u prošloj godini i prva četiri mjeseca ove, u kojoj se navodi da je MUP sve zadatke realizovao profesionalno i korektno, u interesu bezbjednosti građana i njihove imovine, uprkos ogromnom pritisku i napadu određenih grupa i pojedinaca.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Za usvajanje ove informacije, koju je parlament Srpske razmotrio na zatvorenom dijelu sjednice, glasala su 52 poslanika, 16 je bilo protiv, a dva suzdržana.

Narodna skupština je po hitnom postupku usvojila Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske, kojim su stvoreni povoljniji uslovi za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija, te privredni rast i zapošljavanje, a propisano je i uvođenje jedinstvenog registra podsticaja koji se dodjeljuju na republičkom i lokalnom nivou.

Јednoglasno je usvojen i i Zakon o dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, po hitnom postupku, prema kojem se službeniku Sudske policije i policajcu u kazneno-popravnim ustanovama sa srednjom i višom stručnom spremom utvrđuje pravo na dodatnu naknadu od 10 odsto prosječne plate u MUP-u ostvarene u proteklom mjesecu, jednako kao i za policijske službenike zaposlene u MUP-u.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o izmjeni Zakona o bankama Srpske, čiji je cilj podsticanje kreditne aktivnosti koja bi se se mogla ostvariti podizanjem ograničenja izloženosti banaka prema jednom licu ili grupi povezanih lica za kreditna potraživanja koja nisu obezbijeđena kolateralom sa pet na 15 odsto.

Skupština je usvojila i Zakon o pečatima organa i institucija Republike Srpske, kojim se uređuju čuvanje, upotreba i izrada pečata.

Usvojen je i Zakon o socijalnom stanovanju Republike Srpske kojim se, između ostalog, sistemski uređuje ova oblast, nosioci realizacije socijalnog stanovanja, korisnici prava, opšti i posebni uslovi, postupak i način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, kao i zakupnina i obaveze plaćanja, kao i Zakon o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske.

Poslanici su po skraćenom postupku usvojili odluku o izradi plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača kojom se stvara planski osnov za realizaciju strateškog cilja Srpske u oblasti drumskog saobraćaja - izgradnja auto-puta u "Posavskom razvojnom pojasu".

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad prvog dijela 5. redovne sjednice i nastavak zakazao za 25. jun.