latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:42 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Vučić: Pokušaću Trampovim ljudima da ukažem na stanje na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u narednih 10 dana pokušati da razgovara sa nekim od visokih funkcionera SAD, kako bi ukazao na to kakvo je nasljeđe ostavila američka demokratska administracija i šta su uradili njeni bivši zvaničnici Bil Klinton i Madlen Olbrajt.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- Ponovo ću da uputim pisani poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju, a pokušaću sa nekim od njegovih najbližih saradnika da razgovaram o situaciji na Kosmetu i tražim podršku za kompromisno rešenje - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Komentarišući riječi zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera da je Amerika uvijek uz Kosovo, Vučić je rekao da će Amerika naravno da štiti Kosovo kao nezavisnu državu, te da to da radi i Njemačka i druge zemlje Kvinte.

- Utoliko je naš problem veći i teži. Oni to misle i to za nas predstvalja ključni problem. Naše je da se borimo za naše državne i nacionalne interese i za sada smo uspevali - rekao je Vučić i podsjetio na veliki broj povučenih priznanja Kosova.

On je dodao da jedna mala Srbija, kada je snažna i čvrsta i kada ima ugled, može da postiže određene rezultate, iako ograničene.

Kada je riječ o samitu o zapadnom Balkanu 1. jula u Parizu na kojem bi trebalo da se razgovara o Kosovu, Vučić je rekao da će se vidjeti da li će ga biti, i ako ga bude, kakva će biti agenda.

Kada je riječ o proslavi ulaska NATO na Kosovo i Metohiju u Prištini, Vučić je rekao da je vidio da nije bilo mnogo Albanaca, jer su potpuno fragmentisali političku scenu, te da pristalice Ramuša Haradinaja i drugih političara nisu htjele da prisustvuju, zato što je Hašim Tači doveo svoje ljude.

- Sve je to njima za unutrašnju upotrebu, uz zahvalnost Americi i priču da su im najverniji saveznici. Јa ne bih da govorim jesu li verni ili nisu, neka Amerikanci samo procene. Mi moramo da budemo verni sebi, svom narodu i građanima, da poštujemo svoje prijatelje i da nemamo neprijatelje, a one koji su nekada ibli da pokušamo sa njima da imamo uravnotežene i normalne odnose - dodao je Vučić.