latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:45 | Autor: SRNA

Stevandić: Nećemo prisustvovati sjednici Predstavničkog doma

Predsjedavajći Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da ovaj klub neće prisustvovati sutrašnjoj hitnoj sjednici ovog doma zato što su je inicirali poslanici koji su prvi u BiH prekršili zakone, odnosno nisu dozvolili da bude formirana komisija za izbor predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Time je sve blokirano na nivou BiH. Da bi blokada prestala moraju podnijeti inicijativu za konstituisanje navedene komisije. Nažalost, žele da raspravljaju o temama o kojima poslanici nisu dobili potrebne informacije i na takav način se ne mogu igrati države i parlamenta - rekao je novinarima Stevandić.

On je istakao da su i članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić učestvovali u blokiranju BiH jer nisu u zakonskom roku uputili usaglašen prijedlog za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Oni glasaju samo kada imaju lični interes, a nikako kada mora biti uvažen stav drugog naroda. Pozivam DŽaferovića i Komšića da upute prijedlog za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara i da se ovi koji su blokirali BiH usaglase o formiranju komisije za njegov izbor. Time bi mogli da počnemo da radimo - kaže Stevandić.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Stevandić je naveo da je odgovoran ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, koji se bavi političkim prozivanjem funkcionera Republike Srpske i Srbije, ali i ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, ali i oni koju su prvi blokirali BiH.

- On se bavio ovim, umjesto migrantskom krizom i kako na kvalitetniji način da bude utrošeno devet miliona evra koje je EU dostavila BiH za rješavanje ovog problema. Novi saziv Savjeta ministara trebalo bi da formira koordinaciono tijelo koje će se baviti migrantima kako kriza još više ne bi bila produbljena - istakao je Stevandić.

Za sutra je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na dnevnom redu su dvije tačke – razmatranje situacije u pravosudnim institucijama BiH sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije i inFormacije Savjeta ministara o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH sa osvrtom na bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sazivanje hitne sjednice tražilo je 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka.