latinica  ћирилица
13/06/2019 |  14:15 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Počela kampanja "Niti jedna brza vožnja"

U Banjaluci je danas počela preventivna kampanja "Niti jedna brza vožnja", koja će trajati do 31. avgusta.
Niti 1 brza vožnja (foto: AMS RS) -
Niti 1 brza vožnja (foto: AMS RS)

Glavni inspektor u Јedinici za bezbjednost saobraćaja Uprave policije MUP-a Srpske Dragan Milošević rekao je da je prošle godine u 45 odsto nezgoda sa smrtnim posljedicama u Republici Srpskoj uzrok bila neprilagođena brzina.

- Osim što podržavamo ove preventivne kampanje, planiramo u narednom periodu i da preko svojih organizacionih jedinica sprovodimo planske mjere na kontroli brzine kretanja vozila, koje će se preduzimati tako što će biti uključeni svi uređaji za mjerenje prekoračenje brzine vozila - rekao je Milošević.

Pomoćnik ministra sabraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da je brzina jedan od glavnih uzroka nezgoda u saobraćaju, te apelovala na vozače da poštuju ograničenja brzine.

- Današnje aktivnosti usmjerene su prvenstveno na najmlađe, jer su nam oni i najvažniji. Ako ih na vrijeme naučimo da je važno vezati pojas i smanjiti brzinu, oni će uticati i na svoje roditelje, ali i biti odgovorni u budućnosti - rekla je Kostićeva novinarima.

Portparol Auto-moto saveza Republike Srpske Perica Pećanac rekao je da istraživanja pokazuju da je prosječna brzina automobila u Srpskoj 76 kilometar na čas, ali da je zabrinjavajuće što su najveća prekoračenja zabilježena u naseljenim mjestima.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović upozorio je vozače da što brže voze, više rizikuju.

- Ove godine smo počeli sa mjerenjem indikatora bezbjednosti saobraćaja, te u septembru očekujemo rezultate koliko procenata vozača u Republici Srpskoj poštuje ograničenje brzine u i van naselja - rekao je Radović.

Kampanja je počela predstavljanjem simulatora prevrtanja vozila, direktnog sudara i drugim promotivnim aktivnostima za najmlađe.

Kampanju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, Auto-moto savez Srpske, kompanija "Auto Milovanović" kao strateški partneri, te Radio-televizija Republike Srpske kao medijski partner.