latinica  ћирилица
13/06/2019 |  14:17 | Autor: SRNA

Lazić: Sporne pojedine odredbe uredbe o stambenom zbrinjavanju

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nezadovoljna je pojedinim odredbama uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata i tražiće da se o njima izjasni Ustavni sud Srpske, rekao je zamjenik predsjednika ove organizacije Veljko Lazić.
Veljko Lazić - Foto: RTRS
Veljko LazićFoto: RTRS

Lazić je ocijenio da je primjena uredbe, koju je Vlada Srpske donijela u martu, "veoma diskutabilna" jer u njoj ima dosta stvari koje porodice poginulih ne mogu da ostvare.

- Tražili smo da djeca koja su ostala bez roditelja imaju pravo na stambeno zbrinjavanje, kao i djeca starija od 26 godina. Problem je i što pravo na stambeno zbrinjavanje nemaju lica koja su naplatila nematerijalnu štetu iako niko te iznose nije dobio odjednom, nego u dužem periodu - rekao je Lazić novinarima u Banjaluci u pauzi sjednice Predsjedništva ove organizacije.

Kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih boraca, Lazić kaže da su u ovoj organizaciji zadovoljni, navodeći da u tekućoj godini treba da bude zaposleno 190 djece.

On je dodao da je 2012. godine na Zavodu za zapošljavanje bilo 3.687 djece poginulih boraca, a danas njih 990.

Lazić ističe da je pripravnički staž do sada iskoristilo 620 djece poginulih boraca.

Prema njegovim riječima, naredni korak Organizacije biće zahtjev Vladi Srpske i resornom ministarstvu da se sačini strategija zapošljavanja djece poginulih boraca kako bi ovaj proces potpuno bio završen 2020. godine, a tražiće i da se provjeri ko su aktivni, a ko pasivni tražioci posla.

Boro Peulić iz Organizaciije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Prnjavor rekao je da uredbom o stambenom zbrinjavanju ni 10 odsto ljudi neće ostvariti to pravo.